Crna kronikaTeme

Računalna prijevara – budite oprezni s e-porukama koje primate

Zaprimljena je prijava oštećene vlasnice poduzeća koja je zaprimila e-poruku (tzv. „phishing mail“) koja je sadržavala poveznicu na krivotvorenu stranicu internet bankarstva a na koju je pristupila i upisala osobne šifre. Nedugo nakon unosa tih podataka je utvrdila da su izvršene transakcije koje nije odobrila, već je netko iskoristio njene podatke u trenutku kada ih je upisala na sučelje lažne internetske stranice banke jer je naknadnom provjerom u banci shvatila da je prevarena i oštećena za nekoliko desetaka tisuća eura.

Pozivamo građane na oprez PRIJE KLIKA!

Internetski prevaranti često napadaju poslovnu email korespondenciju firmi koju mjesecima prate, te se u presudom trenutku uključuju u istu preuzimajući sugovornikovu stranu (blokira email-ove sugovornika i šalje svoje email-ove u kojim se prestavlja kao on) obavještavajući poslovnog partnera o promjeni bankovnog računa te istoga upućuje da izvrši (najčešće vrlo značajnu) uplatu na novi račun. Takve vrste prijevara poznate su pod nazivom BEC (Businees Email Compromise) prijevare. Slične su im CEO (Chief Executive Officer) prijevare kod kojih počinitelj proučava strukturu firme, a mete su mu glavni izvršni direktor i glavna osoba u računovodstvu firme. Nakon pribavljanja potrebnih podataka o tim osobama, počinitelj šalje email odgovornoj osobi u računovodstvo, predstavljajući se kao direktor i tražeći hitno izvršavanje naloga iza isplatu većeg iznosa novca.      

Iz svega navedenog, razvidno je da su internetski prevaranti vrlo inovativni u korištenju novih tehnologija ali i da vješto koriste spoznaje ljudske psihologije. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta. Stoga, prilikom korištenja Interneta i uživajući u svim dobrim stvarima koje je omogućio, ne smijemo zaboraviti da i na internetu postoji opasnost i da zbog toga moramo uvijek biti oprezni. 

Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu i starije osobe na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.

U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost

Povezani članci

Back to top button