Vijesti

Računalna prijevara – „OPREZ PRIJE KLIKA“ – žrtvi s računa „skinuto“ oko 20 tisuća eura

Policijski službenici zaprimili su prijavu oštećene 78-godišnjakinje koja je prijavila da ju je dana 8. siječnja 2024. godine putem telefona kontaktirala nepoznata osoba, a koja je tražila da oštećena dostavi preslike osobne iskaznice i bankovne kartice pod izgovorom kako je to potrebno radi isplate dobiti ulaganja u kripto valute. Nakon što je oštećena dostavila tražene preslike primijetila je da joj je s računa „skinuto“ oko 20 tisuća eura. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

U konkretnom slučaju se radi o takozvanim „phishing“  računalnim prijevarama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Upozoravamo i  savjetujemo građane  da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama i pozivamo da svaki  sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ . Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button