Crna kronika

Računalna prijevara

Zaprimljena je prijava  83-godišnjakinje da je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećenu su od srpnja do sredine listopada ove godine kontaktirale nepoznate osobe predstavljajući se brokerima tvrtke za dobra ulaganja u zemni plin i naftu. Potom je počiniteljima koji su je uvjerili da se radi o sigurnoj investiciji omogućila pristup svojem telefonu putem aplikacije tako da im je ustupila podatke s osobne iskaznice i bankovne kartice nakon čega joj je s računa skinu novac, dok je dio novca sam uplatila. Nedugo potom nepoznati su prekinuli komunikaciju s oštećenom nakon čega je posumnjala da je prevarena. U tijeku kriminalističko istraživanje.

Policija u posljednje vrijeme bilježi sve  više prijava građana koji su oštećeni tzv. investicijskim prijevarama. Radi se o situacijama u kojima građani na internetu pronalaze oglase, u kojima se kriminalne skupine iz inozemstva predstavljaju kao legitimna trgovačka društva, a koja im lažno prikazujući da će njihov novac dalje investirati u cilju zarade.

Više informacija o različitim oblicima investicijskih prijevara putem interneta, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na slijedećim poveznicama:

https://splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr/print.aspx?id=39276&url=print

https://policija.gov.hr/UserDocsImages/kategorije/Investment%20scams_HR.pdf

https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button