Vijesti

“Radioaktivna” zemlja iz Dalmatinke se deponira na Radošiću

Kako su nam javili čitatelji Sinjske rere sa Radošića, pojavile su se velike količine zemlje i građevinskog otpada koju se deponiraju na predjelu Klanca na Radošiću. Po kazivanju vozača kojima su mještani postavljali pitanja, navodno se radi o materijalu koji se dovozi sa Projekta uklanjanja građevine u ex Dalmatinci.

Krenule su špekulacije da je ta zemlja i građevinski otpad kontaminirani raznim opasnim materijalima poput azbestnih sastojaka, komada “ternite”, spominju se i radioaktivni gromobrani iz Dalmatinke na koje su godinama upozoravali gradski vijećnici da se zakonski zbrinu, ali nikad se nije saznala njihova sudbina, itd. Poznato je da Dalmatinka danas ne bi mogla zadovoljiti mnoge ekološke standarde u svojoj proizvodnji na koje se u tadašnja vremena nije uopće pazilo i da je dio opasnih materijala ostao u krugu tvornice.

Mnogo je pitanja a odgovora nigdje. Tu je i bazna stanica postavljena u neposrednoj blizini ovog malog naselja i svatko tko je sagradio svoj vlastiti dom na tom području nije računao na ovakav tijek događaja.

Pregledavajući katastar i zemljišnik, radi se o čestici zemlje 602/1 k.o. Radošić koja je u vlasništvu RH. Teško je za povjerovati da je Republika Hrvatska dozvolila na zemljištu u svom vlasništvu bilo kakvo deponiranje ovakve vrste materijala. Posebno jer se nalazi tik uz naseljeno mjesto.

Zašto ovo ne ide na deponij Mojanka, može li ovo ići u sanaciju Slanih stina i njihovih kava, tko je naručitelj odvoza ovog materijala iz Dalmatinke i dovoza na ovo mjesto, što radi Grad Sinj, mnoga su pitanja koja postavljaju građani koji ovdje žive.

U nadi i u ime sugrađana Radošića da se uistinu radi po zakonu i da nije riječ o odlaganju materijala sa opasnim sastojcima, očekujemo odgovor od nadležnih institucija.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Po meni bi tribalo sazvat tematsku sjednicu za ovo. Ovo je netransparentno, nezakonito i sumnjivo. Josko,,Marko što čekate. Na ovome ćete skupiti poene.

Back to top button