Vijesti

Radovi premještanja Spomenika rijeci Cetini kreću, a projekt njegove rekonstrukcije nismo vidjeli!

Iako projekt  premještanja Spomenika rijeci Cetini nitko osim gradskih vlasti nije vidio, niti je  poznato tko je projekt izradio ili tko je izvođač spornih radova,  te unatoč  protivljenju velikog broja građana i struke, radovi kreću!

Da stvar bude gora zaposlenici Konzervatorskog zavoda u Splitu su iznijeli mišljenje protivno premještanju Spomenika s izvorne lokacije te su izradili prijedlog njegove trajne zaštite i u srpnju ove godine ga uputili Ministarstvu  kulture. Čini se kako ni to nije omelo gradske vlasti da ostvare svoj naum – dapače, požurili su s radova kako bi preduhitrili očekivano proglašenje Spomenika kulturnim dobrom i obnovili ga u skladu sa svojim estetskim mjerilima.

S obzirom na to da je Spomenik već ranije od Ministarstva kulture prepoznat kao vrijedan i stavljen pod  preventivnu zaštitu (koja je nažalost istekla), nema razloga da postupak njegove trajne zaštite ne bude afirmativan.

U tom slučaju bi Spomenik rijeci Cetini postao trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske , a njegova bi obnova podrazumijevala strogi nadzor stručnih tijela s ciljem očuvanja izvornosti i cjelovitosti ove vrijedne spomeničke baštine.

Podsjetimo, riječ  je o prvom javnom spomeniku Trilja postavljenom 1958. godine  i pozicioniranom  u središtu gradskog parka, koji ujedno  funkcionira i kao glavni trg na kojem se održavaju svi  javni događaji.

Upravo zato, park sa Spomenikom rijeci Cetini predstavlja najvrjedniji urbani mikrolokalitet grada Trilja  te je nužno sačuvati njegovu povijesnost i umjetničku izvornost, koja se upravo ovakvim drastičnim i spornim projektom negira i omalovažava uz utješne izjave vladajućih, poput: “Vjerujte nam, bit će ljepše!”.

Ovakvim pristupom dodatno se naglašava nepostojanost konkretnih argumenata takvom  činu, te se potvrđuje  samovolja Triljskih vlasti u odlučivanju o složenim pitanjima koja zaslužuju involviranost stručnjaka različitih profesija (urbanista, arhitekata, konzervatora, povjesničara umjetnosti).

Iako se često u našem gradu susrećemo s problemom huliganskog odnosa prema javnom dobru – stoga klupe, koševi za smeće i rasvjetna tijela nisu dugog vijeka jer služe kao punktovi adolescentskom dokazivanju , sličan obrazac se događa i u slučaju Spomenika rijeci Cetini, koji je postao punkt političkog dokazivanja –  stoga  mjesto na kojem se nalazi već 62 godne , jednostavno više  nije prikladno te ga je potrebno, ne samo obnoviti u skladu s konzervatorsko- restauracijskim principima, nego i “uljepšati”.

U konačnici prepoznatljivi simboli grada poput parka, Spomenika rijeci Cetini, visećeg mosta ili plaže Drinić estetskim operacijama  postaju skupe realizacije loših rješenja, osvijetljeni šarenim svjetlima.

mag.hist.art. Anđela Galić

Pokretačica gradađanske incijative “STOP betonizaciji gradskog parka Trilj”

Fotografija: Anđela Galić

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button