Vijesti

Revitalizacija projekta Staze Gospi Sinjskoj

TZG Sinja

Splitsko – dalmatinska županija, pokrenula je u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, HGSS ispostava Split, Turističkom zajednicom Splitsko dalmatinske županije, gradovima Sinjem, Solinom, općinama Dicmo, Dugopolje i Klis, te Turističkim zajednicama gradova Sinja i Solina, i općina Dugopolje i Klis projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj, koji će se odvijati u tri projektne faze.

Staza Gospi Sinjskoj proteže se na relaciji Solin – Sinj – Livno – Tomislavgrad – Rama i duga je 148 kilometara. Hodočasnički je to put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Projekt Staza Gospi Sinjskoj odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina i oslanja se na tradicionalne pješačke i konjske staze i napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice.

Nakon službenog završetka projekta 2015., nastupile su brojne devastacije na samoj stazi. Stoga, upravo s ciljem daljnjeg vrednovanja SDŽ je pokrenula njenu obnovu, ali i simolično hodočašćenje uoči proslave blagdana Velike Gospe.

Već ove subote, 06. lipnja, prigodno kreće prvo organizirano hodočašće medicinskog osoblja, kao zavjet i zahvala za uspješnu borbu protiv bolesti COVID-19. Polazište je iz Solina u 5 sati ispred Crkve Gospe od Otoka, a njihov dolazak u Sinj očekuje se oko 15 sati. Tada će biti upriličeno i misno slavlje u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Hodočašća su zamišljena kao devetnica subotom uoči proslave blagdana Velike Gospe. Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovom jedinstvenom i plemenitom putu uz promišljanje i meditaciju.

Marijanska svetišta su oduvijek imala posebno mjesto u srcima vjernika. Štovali su i častili Blaženu Djevicu Mariju i u teškim vremenima i nevoljama molili joj se za pomoć. Pouzdali se u njezin nebeski zagovor časteći je iz zahvalnosti kao kraljicu Hrvata. Nazivali su je kroz povijest i fidelissima advocata Croatiae (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza, na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika, osobito mladih, a 15. kolovoza se održava središnja vjerska svečanost. Praćena slavljenjem zvona i sviranjem fanfara, slika Čudotvorne Gospe Sinjske se iznosi iz crkve u svečanu procesiju ulicama grada. Velika je čast ponijeti Sliku na ramenima.

Povijesna povezanost vjernika i Gospinih svetišta proplamsa i uoči 8. rujna, blagdana Male Gospe, proslave rođenja Blažene Djevice Marije, koja se osobito svečano slavi u Solinu, u Prasvetištu Gospe od Otoka. Iz Sinja će prema Solinu, kao i iz mnogih drugih mjesta Lijepe Naše, poteći rijeke hodočasnika.

Poseban je doživljaj krenuti pješice drevnim utabanim putevima na duhovno putovanje, daleko od gradske buke i žamora, i pronaći mir i utočište u sigurnom Gospinu okrilju. Hodočasnici će zavjetni korak Pričistoj Divici Mariji Majci Gospodina našega Isukrsta uputiti obilježenim stazama kroz slikovite krajeve bogate povijesnim nasljeđem. Na duhovnom pohodu Nebeskoj Majci proći će uz ostatke starih staza i mostova, uz gradine, utvrde, stećke, sakralne objekte i muzeje.

Razvijanjem prateće infrastrukture i podizanjem svijesti o neizmjernoj vrijednosti kulturnog i vjerskog nasljeđa, staza Gospi Sinjskoj je aktivna tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme svetkovina Velike i Male Gospe.

Staze Gospi Sinjskoj izvrstan su primjer funkcionalnog suživota turizma i religije bez narušavanja prirodne ravnoteže.

Vrijedan su i kvalitetan prinos turističkoj ponudi grada Sinja, Cetinske krajine i Splitsko- dalmatinske županije dokaz pametnog raspolaganja kulturnim i estetskim vrijednostima te prirodnim bogatstvima, što svakako daje pozitivan uzlet upravo održivom turizmu, dobrobiti i blagostanju cjelokupnog društva.

Foto: Željko Zrnčić, Ivan Alebić

Povezani članci

1 Komentar

  1. Oduvik, stoljećima je staza bila Livno Vaganj Sinj. Sad iđe dužim nelogičnim putem preko kamenskog i otoka. Bitno je otok uključit, jebeš tradiciju.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button