Vijesti

„SafetyNet-Bitka za sigurnost“: budite oprezni ukoliko se odlučite na investicije putem interneta

U proteklih nekoliko dana zaprimljene su dvije prijave računalnih prijevara koje su realizirane na način da su oštećene osobe na traženje njima nepoznatih osoba koje su im obećavale isplatu zarade povezanu uz trgovanje kripto valutama, instalirali tražene aplikacije. U oba događaja nakon instaliranja aplikacija došlo je do transakcija s računa oštećenih osoba  i neželjenih isplata novca trećim osobama.

Internetske stranice su pune oglasa, a dobar dio njih odnosi se na ponude za ulaganje. Posebno su privlačne ponude za ulaganje u kripto valute. Početna ulaganja su prihvatljiva (250-300 €), a ako se za to odlučite dobijete svoga mentora koji preuzima potpunu odgovornost za ulaganje, daje savjete i pomaže oko ponekad zahtjevnih procesa otvaranja internetskih računa i praćenja visine uloženog i dobivenog. Sve se to našim građanima čini kao odlična, jedinstvena i neponovljiva prilika za brzo bogaćenje. Međutim, posljedica je posve suprotna. Građani izgube sav svoj novac i svaki kontakt s mentorom brokerom s kojim su se mjesecima čuli svakodnevno i za kojeg su stekli dojam da ga jako dobro poznaju.

Treba jasno naglasiti da žrtva prijevare putem interneta može postati zapravo svaki korisnik interneta, stoga je edukacija o opasnostima tj. preventivna aktivnost kako policije tako i drugih društvenih institucija od velike važnosti za zaštitu građana od ove vrste opasnosti.

Savjetujemo građanima da detaljno pročitaju sljedeće savjete i da ih zapamte jer tako uvelike mogu smanjiti rizik da postanu žrtve internetske prijevare:

 

  • nikada ne odavati podatke o svojim bankovnim računima (posebno PIN-ove, jednokratne autorizacijske kodove, brojeve bankovnih kartica, CVC brojeve) drugim osobama
  • nikada ne instalirati aplikacije na mobitel/računalo za koje ne znate čemu službe, posebno one koje omogućuju drugim osobama pristup vašem uređaju (kao npr. Anydesk i Supremo Mobile Assist)
  • budite sumnjičavi prema obavijesti da ste sretni dobitnik neočekivane nagrade ili ulaganja koje ste davno učinili ili uopće niste učinili!
  • ukoliko ste zaprimili poziv od nepoznate osobe koja od vas traži da joj ustupite svoje osobne i financijske podatke, budite sumnjičavi i zatražite savjet policije!
  • budite vrlo oprezni s ponudama za unosne investicijske mogućnosti i uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva nepoznatoj osobi,
  • ukoliko se odlučite za investicije putem interneta provjerite je li hrvatski regulator (HANFA) dala odobrenje toj instituciji za poslovanje na području RH

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome..

Posjetite stranice Web heroj – Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

 

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

 

Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button