Vijesti

„SafetyNet-Bitka za sigurnost“: „phishing“ računalna prijevara

Jučer su zaprimljene dvije kaznene prijave računalne prijevare na način da je nepoznata osoba „ukrala“ podatke kako bi se domogla novca. Naime, oštećeni su preko internetskog oglasnika objavili oglas za prodaju proizvoda, te su od nepoznate osobe dobili ponudu za kupnju i preuzimanje. Nepoznata osoba im je poslala link tražeći od njih da putem istog unesu svoje osobne podatke uvjeravajući kako je to potrebno radi isplate cijene. Međutim, oštećeni su ubrzo utvrdili da im je s računa, bez njihova znanja i odobrenja, skinut novac.

 

U ovim slučajevima radi se o vrsti računalne prijevare koja se naziva “phishing“.

 

„Phishing“ (engl. fishing – pecanje) je pojam kojeg je u današnje vrijeme većina građana imala prilike negdje čuti i vjerojatno da je da mnogi znaju što on znači, no ipak postoji jaz između poznavanja značenja toga pojma i prepoznavanja situacije koja se odnosi upravo na tu radnju.

U većini kaznenih djela od ukupno zabilježenih 213 Računalnih  prijevara u 2023.godini,   cyber kriminalci koristili su upravo phishing kao predradnju za počinjenje kaznenog djela a to je u pravilu krađa novca i krađa identiteta.

 

Jeste li zaprimili poziv, SMS, email, oglas, koji od vas traži da odate svoje osobne podatke kao što su:

 • ime i prezime,
 • datum rođenja,
 • adresu stanovanja,
 • OIB,
 • mjesto zaposlenja,
 • broj računa u banci,
 • broj bankovne kartice,
 • CVC broj,
 • datum isteka važenja kartice,
 • jednokratne autorizacijske kodove,
 • presliku osobne iskaznice
 • video/fotografiju selfie,

odnosno da neke ili sve te podatke upišete na  web stranicu do koje dođete tako da kliknete na link u poruci/e mailu

Ako ste imali takvo iskustvo, bili ste žrtva phishinga ili pokušaja phisinga. Cyber kriminalci su vrlo vješti u zlouporabi takvih podataka i kada dođu do njih vrlo brzo će ih brzo iskoristiti da ukradu sav novac s bankovnog računa te da otvore nove bankovne račune odnosno račune u virtualnim bankama na internetu i mjenjačnicama za kripto-valute koje će koristiti za prelijevanje ukradenog novca odnosno za pranje novca.

Mnogim od žrtava kaznenog djela Računalne prijevare koji su policiji prijavili što im se dogodilo, često puta je bilo teže podnijeti saznanje da se računi na internetu i u bankama na drugom kraju svijeta koji glase na njihovo ime, a nad kojim oni nemaju nikakvu kontrolu, koriste za pranje ukradenog novca, nego činjenica da su opljačkani a da nisu izašli iz svoje kuće.

Tijekom 2023. godine PU splitsko-dalmatinska zabilježila je 55 slučajeva neovlaštenih transakcija po bankovnim računima i kreditnim karticama naših građana koje su obavljene podacima koje su počinitelji stekli phishingom, a ukupna šteta počinjena takvim kaznenim djelima iznosi preko 123.000,00 €!

 

Savjetujemo vas:

nikada nemojte odavati podatke o svojim bankovnim računima (posebno PIN-ove, jednokratne autorizacijske kodove, brojeve bankovnih kartica, CVC brojeve) drugim osobama

ukoliko ste zaprimili poziv od nepoznate osobe koja od vas traži da joj ustupite svoje osobne i financijske podatke, budite sumnjičavi i zatražite savjet policije!

u slučaju da prodajete predmete preko interneta, kupcu je potrebno dostaviti samo IBAN broj vašeg računa za koji želite uplatu.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button