Vijesti

„SafetyNet-Bitka za sigurnost“- pozivamo na oprez

Zaprimljene su dvije prijave kaznenog djela Računalna prijevara. Naime, u prvom slučaju oštećeni muškarac oglasio je na internetu prodaju artikla nakon čega mu se javio navodno zainteresirani kupac i pod izgovorom da je radi dostave artikla, potrebno popuniti podatke bankovnog računa u dostavljenu poveznicu, što je oštećeni i napravi.  Naknadno  je utvrdio da mu  je s računa skinuto oko 400 eura.

U drugome slučaju oštećeni muškarac je  na mobitel zaprimio obavijest putem lažne SMS poruke da mu je pristigao paket, no da preko zaprimljene poveznice internetskog preglednika uplati dodatne troškove dostave kako bi se pošiljka mogla isporučiti. Preglednik ga je preusmjerio na lažnu stranicu društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unio je podatke sa svoje bankovne kartice i ubrzo nakon toga je utvrdio da je s njegovog računa skinut iznos od gotovo 500 eura

Na okolnosti zaprimljene prijave provodi se kriminalističko  istraživanje.

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome..

Posjetite stranice Web heroj – Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button