Branitelji

Samostalnom zrakoplovnom vodu dodijeljen Red Nikole Šubića Zrinskog

Program svečanosti počeo je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, gdje je služena misa zadušnica za poginule branitelje u Domovinskom ratu koju je predvodio župnik fra Perica Maslać.

Sudionici svečanosti položili su vijence i zapali svijeće kod biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Nakon toga, članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, zajedno s gradonačelnikom Sinja Mirom Buljom i predsjednikom Gradskog vijeća Petrom Župićem položili su vijenac i zapali svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima ispred zgrade Gradske uprave.

Vijence su položili izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, zapovjednik HRZ-a i PZO brigadni general Michael Križanec, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana dožupan Ante Šošić zajedno izaslanikom ministra obrane Marija Banožića, brigadirom Krešimirom Ražovom, zapovjednik 93. krila Zadar i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir u miru Ivan Vukić Niper, izaslanstvo SZV, Udruge ‘Cro Angels’, izaslanstvo MUP-a predvođeno brigadirom u miru Matkom Raosom. Vijenac su položili i predstavnici MOST-a nezavisnih lista koje je predvodio gradski vijećnik Toni Jurić Šolto.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenik ‘Slomljeno krilo’ u Šimcima, gdje su 26. siječnja 1992. godine poginula petorica pripadnika SZV-a. Tijekom ovog sjećanja, iznad mjesta pogibije, u letačkoj formaciji mjesto su preletjeli zrakoplovi Aerokluba Sinj, odajući tako počast poginulim pripadnicima SZV.

Ovom prigodom na mjestu stradavanja zrakoplovaca Samostalnog zrakoplovnog voda Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode na novi jarbol svečano je podignuta zastava RH. Zastavu su podigli Milan Šabić, sin pokojnog Davora Šabića i Andrija Kovačević, sin jedinog preživjelog iz te nesreće Zvonka Kovačevića.

Središnji dio svečanosti upriličen je na sinjskom sportskom aerodromu Piket, gdje je 17. listopada 1990. osnovana ova postrojba od članova Aeroklubova Sinj i Split. Nakon polaganja vijenca na spomen ploču, prigodnim govorima okupljenima su se obratili su se predstavnici izaslanstava nazočnih na svečanosti.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj pozdravio je sve okupljene na, kako je kazao, ovom svetom tlu gdje je prije 31 godinu počela borba iz zraka protiv JNA, tadašnje najveće vojne sile u Europi. Istaknuo je kako su naši momci na današnji dan hrabro, inovativno i iznad svojih mogućnosti krenuli na takvu silu.
‘Kao gradonačelnik Grada Sinja i njihov suborac imam obavezu govoriti o ovom, a kao saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za veterane javno ću poslati poruku i reći kako je današnji dan Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i veliki dan Hrvatske vojske. Imamo obavezu prema ovim ljudima da upravo ovdje, u Sinju, idućih godina bude ovo proslava i dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na današnji dan prije 31 godinu ovi ljudi su bili oni koji su krenuli u borbu za samostalnu, neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Oni su pretrča slobode. Hvala vam za slobodu i osnutak hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Niti jedan drugi argument u Republici Hrvatskoj ne postoji nego istina. Ovdje na ovom svetom mjestu na sinsjkom Piketu je utemeljeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje je oslobodilo Hrvatsko nebo u svetom Domovinskom ratu’, kazao je gradonačelnik Bulj.

U ime predsjednika Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana i svoje osobno ime okupljenima se prigodno obratio dožupan Ante Šošić koji je još jednom podsjetio na važnost obilježavanja ovakvih događaja, kao trajnog svjedočanstva što se događalo u Domovinskom ratu.
‘Odavde se počelo braniti hrvatsko nebo, dok su ostale hrvatske postrojbe branile kopno i more. Zato je ovo mjesto, kako je kazao gradonačelnik Bulj, uistinu sveto. Malo je takvih vremena kao što je od početka rujna 1991. do polovice 1992. godine u hrvatskoj povijesti. To je vrijeme kada smo gledali hoće li ova naša nacija opstati i hoće li ovaj narod nakon stoljeća ostvariti san o neovisnoj Hrvatskoj. Zahvaljujući upravom ovim braniteljima Samostalnog zrakoplovnog voda i ostalim braniteljima na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom to je i ostvareno’, kazao je Šošić, čestitajući pripadnicima SZV ovaj veliki dan.
Nakon pozdravnih govora, izaslanik predsjednika RH-a i vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića, zapovjednik HRZ-a i PZO brigadni general Michael Križanec uručio je odlikovanje – Red Nikole Šubića Zrinskog Samostalnom zrakoplovnom vodu 4. brigade. Odlikovanje je u ime pripadnika postrojbe primio prvi zapovjednik, brigadir u miru Matko Raos. Na hrvatski stijeg kojeg je držao Zvonko Kovačević, jedini preživjeli u strašnoj nesreći u Šimcima i pripadnik 4. brigade, general Križanec privezao je plamenac hrvatske trobojnice.

U odluci Predsjednika stoji: ‘Redom Nikole Šubića Zrinskog,za junaštvo njegovih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikuje se SAMOSTALNI ZRAKOPLOVNI VOD 4.BRIGADE ZNG.’

Nakon što je u ime postrojbe primio odličje, kratko se obratio brigadir u miru Matko Raos. Uz podsjećanje na sve ono što je u svojim djelovanjima imao vod u Domovinskom ratu, Raos je dodao:
‘Najprije pozdravljam obitelji mojih poginulih suboraca i pripadnike našeg voda, sve goste i uzvanike. Ovo je važan događaj naše povijesti. Ovo odlikovanje koje smo dobili sigurno je trebalo biti dodijeljeno prije dvadeset godina. Međutim, nije ovaj vod bio omiljen među tadašnjim čelnicima HRZ-a. No, dogodilo se sada i ovo odličje pripada svim pripadnicima ove male hrvatske zrakoplovne postrojbe. Posebno onima koji su dali život za Hrvatsku i onima koji su ranjeni’, kazao je u svojoj zahvali brigadir u miru Matko Raos.

U okviru programa na Piketu je upriličen zrakoplovni program, skokovi padobranaca AK Sinj. Padobranci Aerokluba Sinj Andrija Kovačević, Toni Milanović, Mirko Malbaša, Ante Grubišić Čabo i Zlatko Ugrin izveli su skokove sa zastavama RH, Udruge veterana 4. brigade, 2. bojne Cro Angels i Grada Sinja.

O događajima od prije tri desetljeća svjedočile su izložene fotografije, dokumentacija i druga arhivska građa koja je bila izložena za posjetitelje. U prigodnom programu sudjelovali su trubač HRM-a, član Gradske glazbe Sinj Mladen Poljak Buco i sinjski glazbenik Joško Delić Zurzi.

Svečanost je završila prigodnim druženjem članova obitelji poginulih pripadnika postrojbe i drugih stradalnika Domovinskog rata, gostiju, uzvanika i nazočnih na obilježavanju 31. obljetnice osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG.

Povezani članci

Back to top button