Politika

SDP Sinj – “tko gura u GUP-u kamenolome” u Lučanima i Glavicama, gospodarsku zonu iznad vodocrpilišta “Kosinac”

Priopćenje GO SDP-a Grada Sinja prenosimo u cijelosti:

Poštovani sugrađani,

povodom najavljene 37. sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Sinja, moramo javnost obavijestiti o slijedećem.

Nejasno je zašto vladajući po tko zna koji put predlažu usvajanje onih izmjena i dopuna koje su opravdane i koje rješavaju probleme naših sugrađana, zajedno sa onim odredbama koje su duboko problematične. Iz predloženih izmjena i dopuna jasno se vidi povećanje površina za eksploataciju mineralnih sirovina/kamenoloma, što se kosi sa propagiranim načelima zaštite prirode i okoliša te će buduće vrijeme pokazati kome je u interesu upravo ovakvo prostorno-plansko rješenje. Također je u suprotnosti i sa Zaključkom Gradskog vijeća Grada Sinja od 30. prosinca 2019. g. o davanju potpore inicijativi za sprečavanje planiranog otvaranja kamenoloma u Glavicama na predjelu „Poljakova greda“, a koji je jednoglasno usvojen i kojim se izražava protivljenje proširenju postojećih i otvaranje novih kamenoloma i rudokopa na području Glavica i svih ostalih mjesnih odbora Grada Sinja. Prema tome, nameće se pitanje: zbog čega u ovim izmjenama i dopunama nije uvršteno brisanje iz Prostornog plana planiranog kamenoloma “Kojića greda” u Lučanima, ako se već ne mogu brisati “Poljakova Greda” i “Stipanovića greben” za koje je postupak u tijeku, odnosno dobivene dozvole te zašto se planira dodatno proširenje kamenoloma u Glavicama za 12 hektara?! Nejasno je i zbog čega se inzistira na novoj gospodarskoj zoni u Obrovcu, odmah iznad vodocrpilišta “Kosinac”. Osim opravdane brige za ovo vodozaštitno područje, moramo se zapitati gdje je logika planirati novu gospodarsku zonu, budući da ni Kukuzovac nije realiziran, odnosno svega trećina je komunalno opremljena nakon uloženih više desetaka milijuna kuna iz gradskog proračuna? Što se tiče predloženih izmjena GUP-a, obratili su nam se i građani kojima se nanosi velika šteta planiranim sabirnim i pristupnim prometnicama prema polju, jer im se uništava vrijedno građevinsko i poljoprivredno zemljište, a sami smatraju da se planirane prometnice nikada neće realizirati.

Simptomatično je i to što se sa ovim prijedlozima ide „5 do 12“, odnosno neposredno pred izbore kad se nikako ne bi smjelo odlučivati o tako krucijalnim pitanjima. Zar četiri godine mandata nisu bile dovoljne za to ili je ostalo još neostvarenih želja vladajuće ekipe?

Zbog svega navedenog, predlažemo da se prijedlozi Odluka o donošenju izmjena i dopuna PPU-a Grada Sinja i GUP-a Grada Sinja povuku s dnevnog reda i vrate na doradu kako bi se jasno odvojili opravdani zahtjevi od onih koji „love u mutnom“.

S poštovanjem!

U ime Gradskog odbora SDP-a Grada Sinja

Nikola Vučković,struč.spec.ing.

Povezani članci

6 Komentara

 1. Neka se neko sitio reci ovo. Gadljivo je kako se za zaposlenje sina ili ćeri unakazuju neka sinjska sela. Trguje se sudbinim cilih sela.

  11
  1
 2. Sabirne ceste prema polju služe za povezivanjem sa megaerodromom. Kasno svi pale.

 3. SABIRNA CESTA ISPOD KUĆA U DONJIM GLAVICA JE NOVI POKUŠAJ ISTOČNE OBILAZNICE KROZ GLAVICE

 4. svaka cast vuckovicu kad drugi nemaju niku stvar za rec pravo stanje nego ce u ponediljak bit glava doli a ruka gori!!!! e moj narode!

  11
  1
 5. Ideološki pa ni svjetonazorski nismo ni blizu ali svaka čast Nikola, a di je komentar na ovo od onog “Jada bože,” bas fali njegov poklopac a on i ja smo ipak dosta srodniji pa su nam valjda i stavovi slični.

  13
 6. Što se tiče kopanja ovoga ili onoga iz zemlje, npr. gnjoja iz magičnog gnjojnjaka: A ko će te rupe sanirat kad se zatvori biznis nekoga premium poduzetnika ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button