Politika

SDP Sinja zahvaljuje vijećnicima za podršku pri donošenju Odluke o otpisu dugovanja blokiranim građanima

Poštovani,

vezano za jednoglasnu podršku kojom je na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća usvojen SDP-ov prijedlog Odluke o otpisu dugovanja blokiranim građanima, željeli bi smo se zahvaliti vijećnicima koji su pokazali socijalnu osjetljivost te podržali ovaj prijedlog. Iako je izvršna vlast na čelu sa gradonačelnicom Križanac pokušala minorizirati ovaj prijedlog, koji se temeljem Zakona o otpisu dugova fizičkih osoba iz srpnja ove godine provodi u nizu hrvatskih gradova i županija, pa ne vidimo razloga da isto ne zaživi i u Sinju.

Što se tiče prava građana glede ove Odluke, po njenom stupanju na snagu, osmog dana od dana objave u Službenom glasniku, Grad je dužan uputiti poziv fizičkim osobama za podnošenje zahtjeva za otpis dugovanja. U tom smislu, Grad Sinj će temeljem njihovih zahtjeva, provesti otpis dospjelog duga s osnova glavnice i troškova u ukupnom iznosu do 10.000 kuna, uvećano za pripadajuće kamate obračunate do dana podnošenja zahtjeva. Zahtjev za otpis duga može se podnijeti isključivo po slijedećim osnovama: zakupnina poslovnog prostora i javnih gradskih površina temeljem ugovora o zakupu; zakup zemljišta; komunalni doprinos i komunalna naknada.

Nadamo se da će ovom Odlukom veliki broj naših sugrađana dobiti priliku za novi početak te mogućnost da izađe iz sive zone i prijavi svoja primanja, od kojih će u konačnici koristi imati i Grad temeljem prihoda od poreza na dohodak i prireza. Isto tako se nadamo da će gradska vlast ubuduće puno bolje vršiti naplatu potraživanja, kako se nebi u neravnopravan položaj dovodilo one sugrađane koji redovito izvršavaju svoje obveze.

S poštovanjem!

Gradski odbor GO SDP Sinj

Predsjednik GO SDP Sinj

Nikola Vučković, struč.spec.ing.

Povezani članci

Back to top button