Vijesti

Sezona vožnje motocikala i mopeda je započela- oprezno u prometu

Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika, započinje sezona intenzivnije vožnje motocikala i mopeda, a broj ovih sudionika u prometu dodatno će se povećati u predstojećem razdoblju.

Tijekom 2021. g. na području PU splitsko- dalmatinske evidentirano je više od 400 prometnih nesreća ove kategorije sudionika prometa. Tijekom 2022.g. do danas bilježimo 69 prometnih nesreća u kojima su sudjelovalo motociklisti, jedan vozač motocikla je smrtno stradao,12 osoba je zadobilo teške tjelesne ozlijede, a 21 lakše ozlijede.

U petogodišnjem razdoblju 2017-2021 na cestama naše županije smrtno je stradala 44 osoba s motociklom/mopedom što je trećina svih smrtno stradalih u cestovnom prometu. Najmlađa smrtno stradala osoba imala je 18 godina, a najstarija 65.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u kojima sudjeluju motociklisti su:

-brzina,

-nepropisno pretjecanje,

-oduzimanje prednosti. 

Apeliramo na vozače mopeda i motocikala da poštuju ograničenja brzine, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku i da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu i  drugu zaštitnu opremu koja je korisna posebice prilikom sudjelovanja u prometnim nesrećama i ublažavanja posljedica u istima (motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i dr.), da prilikom vožnje u skupinama voze jedan iza drugog, držeći dovoljnu udaljenost od ostalih motociklista i svih drugih vozila, uvijek vodeći računa o vlastitoj i sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Nikada ne sudjelujte u prometu pod utjecajem alkohola i droga.

Grubo kršenje prometnih propisa vozača motocikala/mopeda, ali i neopreznost drugih vozača u odnosu na motocikliste, iste dovodi u  izravnu pogibelj. Skrećemo pozornost vozačima osobnih i drugih kategorija vozila da vode računa o motociklistima kao jednoj od najugroženijih kategorija sudionika u prometu i da ih svojim neodgovornim ponašanjem u prometu ne ugrožavaju.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button