Vijesti

Sinj izašao u časopisu Gloriji – izlet u krajolik koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Cetinska krajina i njeno središte pružaju užitke duhu i tijelu – uz obilazak vrijednih muzejskih zbirki i svetišta te šetnju prirodom.
Premda je Sinj, zbog Alke i proslave Gospe Sinjske, najživlji u kolovozu, vrijedno ga je posjetiti u svako doba godine. Grad se unatrag nekoliko godina prometnuo u kulturno središte Cetinske krajine, ali i šire, što dokazuje i nedavno otvorenje novog stalnog postava Muzeja Cetinske krajine u novoobnovljenoj zgradi Palacine.
Foto: MONIKA VRGOČ Grad Sinj, u srcu Dalmatinske zagore, kulturno je središte Cetinske krajine s rijekom kao prirodnim zaštitnim znakom.
Kroz devet odjela i 20 zbirki posjetiteljima je prezentirana prirodoslovna, arheološka, povijesna, etnografska, umjetnička i kulturno-povijesna baština Sinja i okolice, a kroz postav ih vode djelatnice muzeja odjevene  uniforme s delmatskim spiralnim ornamentom, koje je kreirala dizajnerica Vesna Milković.
PROMO Djelatnice Muzeja Cetinske krajine u uniformama ukrasenim delmatskim spiralnim ornamentom.
Kroz devet odjela i 20 zbirki posjetiteljima je prezentirana prirodoslovna, arheološka, povijesna, etnografska, umjetnička i kulturno-povijesna baština Sinja i okolice, a kroz postav ih vode djelatnice muzeja odjevene u uniforme s delmatskim spiralnim ornamentom, koje je kreirala dizajnerica Vesna Milković.
Foto: ILIJA VESELICA Prikaz alkarske povorke u Muzeju Sinjske alke.

Za svakog gosta Sinja neizostavan je i posjet Muzeju Sinjske alke, otvorenom 2015. Postav uključuje mnoštvo odora, opremu i oružje sinjskih alkara te alkarske statute i pravilnike koje donosi u suvremenoj digitalnoj formi, a posebnu atrakciju predstavlja prikaz alkarske povorke u prirodnoj veličini, kao i rekonstrukcija bitke pod Sinjem iz 1715. Stoga se posjetitelji osjećaju prožeti duhom minulih dana ponosa i slave, viteštva i junaštva stanovnika cetinskog kraja pokazanog u obrani od Osmanlija.

Foto: NIKOLA BELANČIĆ Zbirka srebrnih liturgijskih ukrasa iz doba baroka u Franjevačkom samostanu.
Preporučuje se razgledati i Arheološku zbirku Franjevačkog samostana, jednu od najstarijih i najvrednijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj, koja se diči predmetima iz brončanog i antičkog doba nađenima na lokalitetima u okolici te baroknim liturgijskim predmetima i numizmatičkom zbirkom. Ljubitelji suvremene umjetnosti mogu pak u Galeriji Sikirica razgledati stalni postav suvremenog hrvatskog kipara Stipe Sikirice.
Foto: ILIJA VESELICA Vožnja kajakom po rijeci Cetini otkriva i kulturne znamenitosti kao što je most u mjestu Panj sagrađen 1905.

Razgledavanje prirode

Na listu onog što valja vidjeti svakako treba uvrstiti fortifikacijsku tvrđavu Grad i utvrdu Kamičak na kojoj se ljeti održavaju glazbene svečanosti. Sinj je okružen planinama Dinarom, Kamešnicom i Svilajom, s rijekom Cetinom kao žilom kucavicom cijelog kraja, pa je polazna točka za brojne izlete u okolici.

Foto: MONIKA VRGOČ Obilazak prirodnih ljepota na biciklu ili konjima ostaje u sjećanju.

Na njih se može zaputiti pješke po brojnim planinarskim stazama ili hodočasničkom stazom Gospe Sinjske, a ljepotama krajolika može se diviti i iz ptičje perspektive – padobranskim jedrenjem.

Foto: ŽELJKO ZRNČIĆ Planinarske staze otvaraju veličanstvene vidike na Cetinsku krajinu.

Među bisere prirode vrijedne posjeta spada i zaštićeni krajobraz Sutina i Rumin te izvor Kosinac koji opskrbljuje Sinj pitkom vodom. Cetinska je krajina poznata i ljubiteljima adrenalina jer se svake godine održava pustolovna utrka Cetina Adventure koja testira izdržljivost natjecatelja i timski rad, kao i Gradski izazov, utrka osmišljena tako da uz pomoć karte i uputa sudionici trebaju pronaći zadane točke po gradu Sinju.

Foto: ILIJA VESELICA Bicilkliranje Cetinskom krajinom nezaboravno je iskustvo.
Tu su još i sinjski polumaraton, utrka Sinj Trail, nadahnuta alkarskim natjecanjima Barom (11 km), Čojom (22 km) i Alkom (33 km) te biciklijada Do izvora Cetine. No, održavanje tih aktivnosti ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Izvor: Gloria

Povezani članci

1 Komentar

Back to top button