TemeVijesti

Sinjanin Ivan Sablić uručio večernjakovu iseljeničku nagradu njemačkom gradonačelniku Sebastianu Kurzu

Sebastianu Kurzu, gradonačelniku njemačkog grada Aichtala (Baden-Württemberg) u utorak je u hrvatskom generalnom konzulatu u Stuttgartu uručena Večernjakova Domovnica u kategoriji “Najznačajniji događaj godine” – Pomoć Banovini, hrvatske udruge i pojedinci iz Njemačke.

U ime hrvatskih i njemačkih udruga koje su prikupljale pomoć, “Domovnicu” Večernjeg lista  Sebastianu Kurzu uručio je generalni konzul Ivan Sablić. Gradonačelnik Kurz se tom prigodom zahvalio na Večernjakovoj nagradi te je istaknuo kako mu je iznimno drago te mu puno znači što je i tako prepoznat trud i pomoć Hrvata i Nijemaca porušenoj Banovini.

U istoj kategoriji Večernjakovu nagradu je sredinom rujna ove godine u ime hrvatskih udruga i pojedinaca u hrvatskom Veleposlanstvu u Berlinu primo fra Zvonko Tolić, voditelj HKM Berlin, koji je prikupio više od 440 tisuća eura pomoći potresom pogođenom stanovništvu Banovine.

Od kad se dogodio potres na Banovini Sebastian Kurz je zajedno sa svojim suradnicima prikupljao i slao pomoć za Hrvatsku. Na njegovu inicijativu je prikupljeno vise od  100 tona humanitarne pomoći te deseci tisuća eura, a uglavnom su to bile donacije grada Aichtala kojeg vodi te gradova Esslingen am Neckar i općine Neckartailfingen.

Mladi gradonačelnik je vise puta i sam bio u konvoju humanitarne pomoći u Hrvatsku i sam se uvjerio u tešku situaciju koja je pogodila potresnom razrušenu Banovinu. Često je isticao koliko je dirnut sudbinom ljudi s tog područja.

A da je to doista tako, potvrđuju i riječi generalnog konzula RH u Stuttgartu Ivana Sablića koji je otkrio kako je sa gradonačelnikom Kurzom razgovarao o tome da gradovi Glina i Aichtal postanu gradovi prijatelji.

Podsjetimo, budući da zbog pandemije koronavirusa, domovinska nagrada Večernjeg lista po prvi put nije mogla biti uručena na finalnoj večeri koja se trebala održati u ožujku ove godine u Kongresnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu, Večernji list je odlučio nagradu dodijeliti naknadno i na manjim događajima. Nakon Stuttgarta i Berlina, Večernjakove nagrade bit će ovoga tjedna uručena i u Beču dobitnicima iz Austrije. Finalna večer iduće dodjele nagrada Večernjakova domovnica održat će se 12. ožujka 2022. godine, naravno, ako to dopuste mjere zbog koronavirusa.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button