Kultura

Sinjanka Katarina Romac najbolja mlada glumica Dana satire – Nova nagrada predstavi Kroćenje goropadnice

https://www.hnk-split.hr

Sinjanka Katarina Romac osvojila je nagradu Sabrija Biser za najboljeg mladog glumca ili glumicu na završenim 43. Danima satire. Katarina je uglednu nagradu dobila za naslovnu ulogu istoimenog lika u Kroćenju goropadnice Williama Shakespearea u režiji Ivana Plazibata. Za hvaljenu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta Split može se tako konstatirati kako se tijekom malo više od godine dana scenskog života sa svakog festivala vratila s uglednim nagradama zasluženima u snažnoj konkurenciji.

„U ovoj predstavi niz je izuzetnih mladih glumaca koji su nas ponovno podsjetili koliko rijetko imamo priliku vidjeti splitske umjetnike u zagrebačkom kazalištu, a tako je dragocjeno sresti ih. Odabrani Shakespeareov komad živ je poligon za redateljsko-dramaturško-glumačku generacijsku suradnju, rezultat čega je naslov koji velikom bardu ne prilazi bojažljvo, već ga znatiželjno propituje, kolažira, nadopisuje. U toj motiviranoj ekipi, kao svojevrsna nositeljica stava cjeline, istakla se glumica kojoj je nagrada, željeli bismo, i nagradama svima ostalima uključenima u nastanak ove vrijedne kazališne pustolovine.“ Tim je riječima odluku o dodjeli nagrade Sabrija Biser Katarini Romac obrazložio ocjenjivački sud koji je radio u sastavu: Dražen Čuček, Dubravko Mihanović i Bojana Radović.

Na festivalu koji se održavao u Zagrebu od 1. do 18. lipnja izvedeno je 12 dramskih predstava kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Predstava Kroćenje goropadnice je, nakon premijere krajem svibnja prošle godine, gostovalo 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu na kojem je mlada glumica Ana Marija Veselčić dobila nagradu Ardalion za najbolju epizodnu ulogu. Na 33. Gavellinim večerima predstava je nagrađena kao najbolja na festivalu, a redatelj Ivan Plazibat kao najbolji redatelj. Suvremeno čitanje Shakespeareova klasika s fokusom na sasvim aktualno nasilje nad ženama požnjelo je odlične kritike, a među novinskim osvrtima napisano je, između ostalog, kako je riječ „o politički najintrigantnijoj hrvatskoj predstavi u posljednje vrijeme“. U glumačkoj postavi u kojoj dominiraju mlađi splitski glumci Katarina Romac ovu je veliku ulogu svjetske dramske literature pripremila neposredno nakon što je diplomirala na studiju glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Pored nje u predstavi igraju još i Filip Radoš, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Pere Eranović, Stipe Radoja, Nikša Arčanin, Luka Čerjan i Vicko Bilandžić.

Kroćenju goropadnice predstoji novo gostovanje i to u Bitoli 23. lipnja na 7. Bitola Shakespeare Festivalu.

Povezani članci

Back to top button