Politika

Sinjski HDZ – Program „PAKUJTE KUFERE“ u režiji Mira Bulja

Priopćenje GO HDZ Sinj prenosimo izvorno i u cijelosti: 

Prije punih mjesec dana objavljena je informacija iz gradske uprave kako je dio kandidata odustao od gradske demografske mjere „Ostani tu“, a da Grad još čeka očitovanje APN-a i Županije kako bi isplatio potpore.

Žalosno, no sredstva  po javnom pozivu iz rujna prošle godine još nikome nisu isplaćena. Ako i kada budu,   teretit će ovogodišnji Proračun, što opet znači da nema osiguranih sredstava za novi poziv u ovoj godini.

Što je uopće radilo povjerenstvo Mira Bulja duže od 5 mjeseci pa tek nakon pritiska javnosti i javno iznesenih činjenica o dvostrukim kriterijima kojima se jednima pogodovalo, a druge s istom dokumentacijom odbijalo, navodno  preispituju postupak.  Jedino što bi Miro Bulj trebao preispitati jest kako je uspio upropastiti ovu prije svega pozitivnu i dobrodošlu demografsku  mjeru, te je iskompromitirati i ispolitizirati do te razine da je dio korisnika odustao od mjere i sredstava, dok oni odbijeni na javnom pozivu pakuju kufere i odlaze za onima koji su već otišli iz Sinja.

Gradonačelnik je kriterije tumačio po vlastitom nahođenju te politički pogodovao dijelu korisnika što je uzrokovalo nepovjerenje naših sugrađana u sustav i rezultiralo odustajanjem od mjere, što je poseban paradoks i događa se jedino u Sinju.

Žao nam je što se pored mladih Sinjana koje gradska vlast nedodjeljivanjem subvencija tjera na odlazak, potpore daju ljudima izvan Sinja, iz drugih udaljenih krajeva ili otoka. Zašto se Program veže samo za mandat Mira Bulja, a ne npr. za razdoblje važenja građevinske dozvole?! Zašto se neki troškovi ne priznaju po ponudi (npr. raznorazni priključci), a naknadno kontrolira njihovo izvršenje?! Zašto se prednost u odnosu nad obitelji s djecom, daje samcima (iako i oni zaslužuju potpore)?!

Sve su to pitanja i problemi na koje smo ukazivali prilikom rasprave na Gradskom vijeću, no glatko smo odbijeni od lijevo-interesne koalicije MOST-SDP u Gradskom vijeću.

Gradonačelniče Bulj, ugledajte se na mnoge gradove i općine u okružju, a posebno Splitsko-dalmatinsku županiju, koji temeljem jasnih kriterija pomažu svojim žiteljima. I Vama koji ste stan dobili od države pa ga preprodali za višestruko veći iznos, dobro je poznato kako gradnja ili kupnja obiteljske kuće višestruko premašuje iznos potpora koje se dodjeljuju, te su ove potpore „kap u moru“ troškova koji čekaju naše mlade sugrađane do potpune izgradnje i useljenja.

Gradonačelniče Bulj tražimo da žurno isplatite potpore onima koji su potpisali ugovore. Istodobno tražimo da preispitate kriterije te uz one koji su potpisali ugovor i svim ostalim prijavljenim kandidatima, a koji ispunjavaju uvjete poziva, dodijelite maksimalan iznos sredstava, neovisno o tome jesu li prethodno financirani od strane Županije, pogotovo APN-a (koji sufinancira kredit, a ne dodjeljuje potporu).

Ulaganje u sinjsku mladost je najbolje ulaganje i krajnje je vrijeme da prestanemo s obećanjima te počnemo s konkretnim mjerama!

S poštovanjem!

GRADSKI ODBOR HDZ-a SINJ

Povezani članci

Back to top button