Politika

Sinjski HDZ – Što skriva Miro Bulj?

Klub vijećnika HDZ-a Sinj, još tamo dana 20.01.2022. godine, a sumnjajući pritom na niz propusta i nezakonitosti u radu, od gradonačelnika Mira Bulja zatražio je dostavu bankovnog izvoda svih isplata iz Proračuna Grada Sinja, sve pozivom na Zakon o pravu na pristup informacijama i Poslovnik Gradskog vijeća.

Kako zahtjevu nije bilo udovoljeno, ponovno smo isto zatražili 24.04. ove godine. Opet iz samo Miru Bulju poznatih razloga – zahtjevu nije udovoljeno, a zbog čega gradski vijećnici koji po zakonu nadziru ukupno materijalno i financijsko poslovanje grada,  već puna 4 mjeseca nemaju potrebnih informacija o raspolaganju javnim i proračunskim sredstvima Grada Sinja.

Zbog ovo nezakonitog postupanja dana 16. svibnja ove godine zatražili smo zakonsku zaštitu Povjerenika za informiranje koji je predstavkom od 23. svibnja, gradonačelniku Bulju pod prijetnjom optužnog prijedloga i visokih novčanih kazni, naložio dostavu traženih podataka.

Upozorenje Povjerenika za informiranje od 23.5.2022

Također ističemo kako smo ponovno bili prisiljeni tražiti zaštitu Povjerenika za informiranje jer nam se ne dostavlja na uvid dokumentacija o nabavi u postupku odabira Telemacha za usluge gradske mobilne telefonije, tako da Povjerenika čeka još posla.

S obzirom na niz nepravilnosti i nezakonitosti u radu o kojima se dosad pisalo i piše, opravdano pitamo: „gradonačelniče, što skrivate?“.

Prisjetiti ćemo se kako je jedno  od glavnih izbornih obećanja Mira Bulja bilo otvorenost i transparentnost. Prisjetiti ćemo se i performansa od kojeg je prošlo punih godinu dana i dovođenja g. Vuka Vukovića s Instituta sinergije, znanosti i društva na primopredaju vlasti u Sinj, a koji performans se može usporediti s narodnom izrekom:  „Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba“,  odnosno: „Vuk u Sinj, Vuk iz Sinja“.

Vidjeli smo kako je aplikacija „Transparentan Sinj“ uvedena zadnji dan prošle godine, tek po zakonom nametnutoj obvezi i prijetnjom novčanih kazni te se na njoj  selektivno i neredovito objavljuju pojedina plaćanja – zbog čega i ne ispunjava svoju svrhu, dok se na ovim primjerima najbolje očitava želja i namjera Mira Bulja da radi i posluje transparentno.

Nažalost po tom pitanju dotakli smo dno, pa Povjerenik za informiranje mora „prijetiti“ Miru Bulju optužnim prijedlogom i novčanim kaznama jer vijećnicima i javnosti odbija pružiti informacije o trošenju javnog novca.

Transparentan Sinj…? Malo sutra.

GRADSKI ODBOR HDZ-a SINJ

Povezani članci

Back to top button