Politika

Sinjski SDP – priopćenje o Programu javnih potreba u kulturi

Nikola Vučković predsjednik sinjskog SDP-a uputio je priopćenje za javnost u kojem se osvrće na donošenje Programa javnih potreba u kulturi Grada Sinja za 2019. godinu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

povodom prethodne 21. sjednice Gradskog vijeća i izglasanog Programa javnih potreba u kulturi Grada Sinja za 2019.g. pitamo se čemu donošenje kriterija, čemu javno objavljivanje kriterija vrednovanja programa/projekta Javnih potreba u kulturi i čemu uopće služi Kulturno vijeće kada je očigledno da se odluke donose po političkom diktatu i u ”dobroj praksi” političke trgovine? Ovo nije udar na kulturu niti na dionike u kulturi. Iznimno je važno da Grad Sinj financira rad udruga, umjetničkih i kulturnih organizacija i da se iznos koji se izdvaja za Javne potrebe u kulturi nastavi povećavati. Ali želimo li doista da nam kulturni program Grada kreira politička podobnost i rodijačka kultura te da se našim novcem kompenziraju raznorazne privatne usluge i uslugice?

U Prijedlogu Kulturnog vijeća za sufinanciranje programa/projekata udruga u kulturi izdvojena su tako 22 projekta/programa koja su prema odluci Vijeća udovoljili kriterijama Javnog poziva.

Nadalje, u točki 2. Zaključka Kulturnog Vijeća Grada Sinja jasno su i poimenice istaknuti projekti nekih udruga kojima se ne odobrava financiranje zbog toga što su ”previše općeniti, nisu dovoljno razrađeni u smislu održavanja radionica ili njihovog sudjelovanja na različitim manifestacijama” pa još k tomu jedan prijedlog je ”općenit i nije dovoljno transparentan, naime ne preciziraju se troškovi za pojedini mjesec…” Potpuno jasno i sasvim legitimno.

Međutim, kako to onda da su u Prijedlog financiranja uvrštene udruge i kulturna društva koja u prijavnicama projekata uopće nisu navela troškovnik, a neke od njih nisu niti navele izvore financiranja za 2017. i 2018. godinu? U okviru Javnog poziva objavljeni su, javno i transparentno, Kriteriji za vrednovanje programa, u okviru kojih stoji da se ”nepotpune i netočne prijavnice, kao i prijavnice koje nisu dostavljene u navedenom roku neće se razmatrati niti uvrstiti u Program javnih potreba u kulturi Grada Sinja”, što je jasno istaknuto i u prijavnom obrascu u kojem se ponovno napominje da se ”prijavnice koje nisu napisane na računalu i dostavljene u navedenom roku, nepotpune i netočne prijavnice, neće razmatrati.” Pa ipak, u Prijedlog financiranja uvršteni su tako projekti ”teški” 20 tisuća, pa čak i 40 tisuća kuna (sveukupno cca 86 tisuća kuna), bez jasno obrazloženih stavki troškovnika i bez argumentiranja javnih potreba u kulturi. Vijeće je u dobrom duhu uvažilo i prijavnice djelomično ili potpuno ispisane rukom. Radi li se na isti način kada su u pitanju studentske stipendije? Dijeli li tada Grad Sinj ”šakom i kapom” po desetak tisuća kuna našim studentima bez ikakve dokumentacije i bez potvrde o visini prosjeka? Nekako nam se čini da se u tim slučajevima iznimno pazi na gradske financije, birokraciju i papirologiju.

Predsjednik GO SDP Sinj
Nikola Vučković, struč.spec.ing.,v.r.

Povezani članci

Back to top button