Vijesti

Sinjskim vrtićima novi kolektivni ugovor, tetama povišica placa za dodatnih 10%

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj danas je potpisao novi Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja s Iskrom Vostrel Prpić, povjerenicom Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju. Riječ je  o prvom potpisanom Ugovoru nakon 2007. godine nakon kojega je sklopljeno 11 Aneksa Kolektivnom ugovoru kojima je produživano trajanje Kolektivnog ugovora.  Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta i povjerenica Sindikata DV Bili cvitak, Maja Barać.

Podsjetimo, posljednji, 11. Aneks Ugovora potpisao je upravo gradonačelnik Bulj, a njime je povećana osnovica plaća za 5,17 % .

Novim Kolektivnim ugovorom plaća djelatnika vrtića narasla je za dodatnih 10 %, a povećana su i druga materijalna prava radnika, što znači da je gradonačelnik Bulj od početka svog gradonačelničkog mandata povisio plaće za cca 16% .

Tako su usklađena prava radnika vrtića s pravima zaposlenika Gradske uprave Grada Sinja, povećana su prava na dodatne dane godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, povećani su koeficijenti složenosti poslova najniže plaćenih radnih mjesta, ugovoreno je povećanje plaće za znanstveni stupanj radnika kao i povećanje plaće za voditeljske poslove, povećanje plaće za radnike koji rade na poslovima prehrane, održavanja čistoće objekata, pranja, šivanja, nabave, grijanja i održavanja prostora za dane rada u preopterećenju, povećanje plaće za radnike koji rade u grupi s djetetom s težim teškoćama  ako za rad s djetetom s težim teškoćama u razvoju nije određen poseban odgojitelj ili druga stručna osoba. Također je ugovorena naknada plaće za prvih 42 dana bolovanja u visini 85% plaće radnika, ugovorena je visina od najmanje 200 eura božićnice i regresa, no odlukom gradonačelnika može se isplatiti i više kao što je bio slučaj kod isplate božićnice u 2022. godini. Novim ugovorom povećala se i  otpremnina u iznosu od tri prosječne  mjesečne  plaće isplaćene po radniku u RH, ugovorena je isplata jubilarne nagrade u neoporezivom iznosu, dar povodom dana sv. Nikole u najvećem neoporezivom iznosu, dar u naravi te  novčana naknada za smrti supružnika, djeteta, roditelja, očuha, maćehe i skrbnika, nastanka teške invalidnosti radnika, dugotrajnog bolovanja, nastanka teške invalidnosti djeteta i supružnika radnika, pomoć za nabavu medicinskih pomagala i lijekova radnika. Radnici su, novim ugovorom dobili i pravo na sistematski pregled,  mjesečnu naknadu za topli obrok u visini 66,36 eura, mogućnost isplate nagrade kao i pravo  na prijevoz  radnika za dolazak na posao.

S obzirom na to da prethodni Kolektivni ugovor nije bio usklađen s novim Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN 10/97, 107-/07, 94/13, 98/19 i 57/22) i novim Zakonom o radu (NN 93/14, 127/17, 98/19 i 151/22) te su odredbe i prava radnika bile zastarjele novim ugovorom su napravljene izmjene i usklađivanja.

Pregovori, u kojima je sudjelovao cijeli tim ljudi, trajali su oko godinu dana. Predsjednica Sindikata Vostrel Prpić smatra da su s Gradom ispregovarali najbolje što se moglo u ovom trenutku:

‘Mogu zahvaliti Gradu Sinju i gradonačelniku Bulju na novoj energiji pokazanoj za predškolske ustanove. Kao Sindikat jako smo zadovoljni, osim što će biti izgrađeni novi vrtići, ovim potezima je Grad pokazao da brine i za radnike, jer bez njih nema odgoja i obrazovanja. Radnici će ovim povećanjem biti zadovoljni i ovo je put za dalje. Bitna stvar je i da su prepoznate specifičnosti struke, Ugovor sadrži puno poboljšanja i za tehničku službu, što je do sada bilo zanemarivano’.

Zadovoljna Ugovorom je i povjerenica Sindikata DV Bili cvitak, Maja Barać:

‘Zahvaljujem gradonačelniku Bulju jer nakon što sam više godina kao sindikalni povjerenik sudjelovala u pregovorima s prijašnjim vlastima, nisam nailazila na velika odobravanja i suradnju, tako da mogu s velikom zahvalom reći da smo postigli jedan veliki dogovor. Ne stajemo na ovome, nastavljamo pregovore kako se bude moglo i kako budemo tražili’.

Gradonačelnik Bulj i predsjednica Sindikata Vostrel Prpić složili su se kako dio troškova financiranja predškolskog odgoja i obrazovanja mora preuzeti i država, jer smatraju da će u budućnosti doći do preopterećenja i da određene jedinice lokalne samouprave neće moći isplaćivati plaće. Smatraju i da država mora preuzeti odgovornost, ne samo donijeti zakon, kako bi se olakšalo roditeljima, lokalnim samoupravama i djelatnicima.

‘Pokazalo se da mladi traže mjesto prebivališta prema tome gdje ima vrtića. Mi smo kao Sindikat pokrenuli određenu inicijativu diljem Hrvatske jer je to zajednički problem. Tražimo da se država uključi tako da preuzme jednu trećinu financiranja predškolskog odgoja i obrazovanja, drugu trećinu plaćat će jedinice lokalne samouprave, a treću trećinu roditelji. Neke su jedinice lokalne samouprave dovoljno bogate da roditeljima spuste cijenu, ali neka se država uključi s jednom trećinom iznosa, po djetetu’, poručila je Vostrel Prpić.

Gradonačelnik Bulj kazao je da je današnji dan za njega najsretniji:

‘Najbitnije je ulaganje u djecu. Nakon 16 godina potpisali smo ovaj kolektivni ugovor i svojim primjerom sam pokazao sve ono što sam do sada zastupao u svom političkom djelovanju. Grad je u ovom trenutku dao maksimum, ali i dalje su naša vrata otvorena’.

Povezani članci

Back to top button