Crna kronika

Sinjsko poduzeće preko računalne prijevare oštećeno za iznos preko 10 tisuća eura

Policijska uprava splitsko dalmatinska zaprimila je prijavu poduzeća s sinjskog područja koje je oštećeno za iznos preko 10 tisuća eura. Naime, tijekom mjeseca travnja nepoznati počinitelj je preko e pošte slične e pošti dobavljača naveo odgovorne osobe oštećene tvrtke da za plaćanje medicinske opreme uplate izvrše na drugi račun. Na okolnosti događaja provodimo kriminalističko istraživanje.

Ovakva vrstu prijevare (prijevara s računima)  odvija se tako da ciljanoj tvrtki pristupa netko tko se pretvara da predstavlja dobavljača, odnosno davatelja usluga. Svom cilju prevaranti pristupaju telefonskim pozivom, slanjem pisma, e-pošte (kao što je to bilo u ovom slučaju).

Prevaranti potom traže da se bankovni podaci o plaćanju (odnosno pojedinosti o bankovnom računu primatelja) budućih računa promijene, a novi navedeni račun kontrolira prevarant.

U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost .
Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Povezani članci

Back to top button