Vijesti

Sinoć održano predavanje o Sunčevu sustavu i izložbi ‘Čovjek na Mjesecu’

U organizaciji Zrakoplovno-tehničkog društva Sinj i Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza sinoć je pred mnogobrojnom publikom u Galeriji Sikirica upriličeno otvaranje izložbe fotografija „Čovjek na Mjesecu“ koju je moguće razgledati do 31.12.2019.

Uz fotoizložbu održano je popularno-znanstveno predavanje „Čudesni svjetovi Sunčeva sustava“ istaknutog hrvatskog astronoma i eksperta na području astronautike Ante Radonića.

 

Kroz izložbu fotografija „Čovjek na Mjesecu“ vidjeli smo najljepše kadrove koje su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin napravili na Mjesecu fotoaparatom prije 50 godina kada su boravili dva sata na površini Mjeseca i postavili znanstvene instrumente i uzeli uzorke Mjesečeva tla. Vidjeli smo na slikama kako je izgledala i najveća raketa svih vremena do sada – trostupanjska raketa Saturn V koja je astronaute ponijela na veličanstveni put prema Mjesecu. Također smo vidjeli kako su astronauti hodali po površini Mjeseca i postavljali instrumente koji se još uvijek nalaze tamo.

U samom predavanju, u kojem nas je Ante Radonić vodio na putovanju kroz Sunčev sustav, vidjeli smo koliko mnogo raznovrsnih nebeskih tjela postoji u Sunčevom sustavu, upoznali smo se sa planetima, vidjeli smo mnoge slike koje su poslale međuplanetarne svemirske sonde. Tako smo vidjeli kako izgleda površina Venere i Mars, a posebno su bile zanimljive slike koje je poslao rover Curiosity s površine Marsa. Također smo vidjeli kako izgledaju marsovi mjeseci Fobos i Demos, saturnovi mjeseci, saturnovi prstenovi. Vidjeli smo kako izgledaju plateni Neptun i Uran njihove mjesece te patuljasti planet Pluton. Bilo je zanimljivo vidjeti brojne male svemirske objekte, asteroide i komete.

 

Nakon predavanja Ante Radonić je još dugo odgovarao na mnogobrojna pitanja iz publike, a posebno su bila domljiva pitanja djece koja su s mnogo žara i interesa postavljala zanimljiva pitanja.

Po završteku večeri organiziran je prigodni blagdanski domjenak i druženje za sve nazočne.

 

Povezani članci

Back to top button