Vijesti

Slavlje Vazmenog trodnevlja i Uskrsa u Sinju, 2020. godine.

Pred nama je Vazmeno trodnevlje i slavlje Gospodnjeg uskrsnuća, koje ćemo ove 2020. godine zbog posebnih okolnosti virusa proslavit na novi način, drugačiji od dosadašnjih. Kao vjernicima nedostaju nam zajednička svakodnevna i nedjeljna misna slavlja, posebno zajednička slavlja Posljednje večere te muke, smrti i uskrsnuća Gospodnjega. Ove nas novonastale okolnosti ne smiju spriječiti da u našim crkvama, u obiteljima  proslavimo ove svete dane.

Zato vas sve pozivamo da Vazmeno trodnevlje, te Uskrs i dane nakon Uskrsa, iskoristimo za učvršćivanje svoje vjere i povjerenja u nebeskog Oca. Iskoristimo ovo vrijeme za istinito sagledavanje svog odnosa s Bogom, ali i svog odnosa s bližnjima koje nam Bog daruje i na koje nas uvijek upućuje, a također i svog odnosa s vremenom, s načinom kako smo ga živjeli i koristili u ovim specifičnim okolnostima. Prihvatimo ovo vrijeme kao milosnu prigodu da produbimo svoje temeljne i životvorne odnose: odnos s Bogom i odnose jednih s drugima. Pokušajmo i ovu situaciju naše nemoći i brojnih pitanja promišljati kao prigodu za pročišćen odnos s nebeskim Ocem i istinsko okretanje ljudima koji oko nas žive. Dok ne možemo sudjelovati na euharistijskim slavljima, evo nam vremena za osobnu i obiteljsku molitvu. Dok nemamo mogućnost za sakramentalnu ispovijed, okrenimo se jedni drugima, međusobno razgovarajmo i zamolimo jedni druge za oproštenje.

Kroz Vazmeno trodnevlje franjevci u našoj crkvi svako jutro imaju jutarnju molitvu i službu čitanja u 7.30,  a obrede u 19 sati. Na dan Uskrsa euharistijsko slavlje ćemo imati u 11.30 sati. Sve ovo ćete moći pratiti preko Hit radia i facebooka. Hit radio će prenositit obrede Trodnevlja, a  facebook stranica Gospa Sinjska i molitve svakog jutra te slavlje Uskrsa. Pošaljite nam slike kako ste proslavili ove dane, a evo vam i par prijedloga za slavlje u obitelji.

Prijedlozi kako da sudjelujete u danima Trodnevlja:

Obredi Velikog četvrtka, svi dobro znamo da Isus gestom pranja nogu – služenje, učenicima daje Novu zapovijed „Novu vam zapovijed dajem: ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas“ (Iv 13, 34). Napravimo i mi u svojim obiteljima tu gestu ljubavi, prema svojim roditeljima, prema svojoj djeci, starijima i nemoćnima.

Na Veliki petak kada ne možemo sudjelovati na obredima čašćenja križa stavite križ na stol, na središnje mjesto u kući, te kao obitelj izmolite križni put u 15 sati. Netko od članova obitelji može naglas pročitati evanđeoski izvještaj o muci Isusovoj, a na kraju neka svi članovi obitelji poklone križu.

Na Vazmeno bdijenje navečer upalite svijeću i stavite je za vrijeme zajedničke molitve na vidno mjesto svima u obitelji.

Na svetkovinu Uskrsa neka otac ili majka okupe obitelj, te blagoslove jelo koje ćete zajednički blagovati.

MOLITVA ZA BLAGOSLOV

Pomolimo se! Svemogući i vječni Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju i blagovanju kruha. Danas te molimo izlij svoj blagoslov na ovu hranu: kruh, meso, sir, jaja i sve što smo pripremili za uskrsno blagovanje. Daj da i mi koji je budemo blagovali s vjerom susrećemo tvog uskrslog Sina, te po njemu i sami dostignemo slavu vlastitog uskrsnuća. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen! Po smrti i uskrsnuću svoga Sina ispunio nas Gospodin radošću otkupljenja. Po smrti i uskrsnuću svoga Sina ispunio nas Gospodin radošću otkupljenja. Dao nam da obilujemo plodovima svoga rada. Obdario nas međusobnom ljubavlju i milosrđem prema potrebnima! Blagoslov Boga svemogućega + Oca, + Sina i Duh Svetoga

Molitva za pogođene u vrijeme pandemije:

Molimo za sve one koji pate od posljedica sadašnje pandemije, da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenom osoblju, utjehu obiteljima koje pate, a preminulima puninu otkupljenja. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…


Braćo i sestre, sve vas potičemo da u ovom vremenu ponovno oživimo kućnu Crkvu, obiteljsku Crkvu. Svjesni smo i dobro to osjećamo da su nam osobna i obiteljska molitva zanemarene. Evo prilike da obitelj ponovno postane Crkva. U obitelji su sadržani svi bitni elementi Crkve osim sakramenata: zajedništvo, ljubav, molitva, praštanje, darivanje, solidarnost, svjedočanstvo…

Pogledajte izravni prijenos euharistijskog slavlja i duhovno se pričestite unutar obiteljskoga zajedništva. Dok ne možemo primati sakramentalnu pričest, evo nam prigode da ojačamo svoju čežnju za Isusom u duhovnoj pričesti i duhovnom sjedinjenju s Njim.

Obratimo se Bogu, zamolimo ga za pomoć, a onda razgovarajmo s članovima obitelji, predložimo im da zajednički pronađemo prigodno vrijeme i oblikujemo obiteljsku molitvu. Proći će ovo vrijeme neposredne opasnosti, ali bi bila prava šteta da mi iz ovog vremena izađemo prazni, kratkog sjećanja i bez pouke za budućnost. Već se sada radujemo našim budućim euharistijskim slavljima na kojima ćemo se okupljati obnovljena duha i obnovljena zajedništva. Radujemo se kad ćemo vas sve opet vidjeti žive, zdrave, ojačane, pune čežnje i radosti za slavlje i gozbu za zajedničkim stolom s našim Uskrslim! Ostanimo i dalje ponizni i odgovorni, ali hrabri i puni pouzdanja da naš Bog vodi sve! Dragi župljani, zazivamo na vas Božji blagoslov i zaštitu! Mi franjevci ostajemo u molitvi i svakodnevnim misnim slavljima zajedno s vama i molimo za vas i vaše obitelji.

 

Vaši franjevci!

Povezani članci

Back to top button