Vijesti

Službeni detalji: ukida se samoizolacija za učenike, uvest će se samotestiranje

SAVJETNIK ministra obrazovanja Božo Pavičin rekao je u razgovoru za N1 da je plan skroz ukinuti samoizolaciju za učenike te da će se umjesto toga oni samotestirati svaki ponedjeljak, a dalje po potrebi, bude li pozitivnih učenika u razredu. Ne zna se još kad će to krenuti.

“Mi bismo željeli da je to počelo jučer, ali mora se nabaviti velika količina testova, ne znam hoće li to biti u iduća dva tjedna. Ako su količine dostupne, mjera može krenuti vrlo brzo, par dana u roku od distribucije. Ako jedna škola dobije testove, ona može krenuti s tim novim pravilom. Tek ravnatelje moramo obavijestiti o svemu tome, to ćemo učiniti što brže”, rekao je Pavičin.

Pavičin napominje da ovo nije obaveza testiranja, već da je to dobrovoljno testiranje. Ali ako se pojavi pozitivni učenik u odjeljenju, dijete čiji će roditelji odbiti testiranje morat će ići u samoizolaciju.

“Ovaj model omogućava da zdrava djeca idu u školu, a bolesna da ostaju kod kuće. Učenici bi se kod kuće testirali ponedjeljkom, roditelji bi javili rezultate. A ako se tijekom tjedna pojavi pozitivan učenik, i onda bi se razred samo opet samotestirao. Negativni bi normalno nastavili ići u školu”, opisao je Pavičin.

Kako će se roditelji kontrolirati?

“To je nemoguće, u pravu ste, ali nema nikakvih razloga zbog čega bi netko lažirao rezultat. Najviše štete rade svom djetetu ako se neće testirati.”

Očekuje li otpor roditelja i nastavnika?

“Imate brze testove profesionalne i one za samotestiranje, tu nemate nikakve invazivne metode. Testiranje je dobrovoljno, ali ovo je praktički ukidanje samoizolacije za učenike. Moramo dati povjerenje građanima, zašto bi oni nama onda vjerovali? Ovo je isključivo za dobrobit djece da se ukine njihova samoizolacija.”

Pavičin je otkrio da je od početka ove školske godine 120 tisuća učenika barem jednom bilo u samoizolaciji, a njih 18 je bilo u samoizolaciji čak šest puta. Procjena je da je trenutno u samoizolaciji oko 30 tisuća učenika, iako službeni podaci govore o oko 10 tisuća, kaže Pavičin.

“Samotestiranje je uvjet da bi se mjera ukidanja samoizolacija postigla jer mislimo da je samoizolacija veliki problem. Ako imate tri izrečene mjere samoizolacije u četiri mjeseca, znači da imate potpuno zdravo dijete mjesec dana doma”, rekao je Pavičin prenosi Index.

Povezani članci

Back to top button