Vijesti

Služena sv. Misa za nevine žrtve Husine jame

Husina jama na Kamešnici, već 19 godina za redom bila je mjesto okupljanja velikog broja hodočasnika. Molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast brojnim žrtvama fašističko-komunističkog terora za vrijeme II. svjetskog rata i poraća.

Današnjoj komemoraciji nazočilo je oko tisuću i pol stanovnika Cetinskog i livanjskog kraja kao i brojni svećenici te časne sestre s tih područja. Ovoj komemoraciji nazočili su i osobe iz javnog, političkog i društvenog života koji su položili vijence i svijeće pored križa ispred Husine jame..

Matiša Poljak čiji je otac Jakov bačen u Husinu jamu, Župan Blaženko Boban, dožupan Luka Brčić, potpredsjednik sinjskog Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić, saborski zastupniciMiro Bulj i Ivan Šipić, predstavnici Ministarstva branitelja RH, Grada Sinja, Trilja, Vrlike i Livna, općina Hrvaca, Dicma i Otoka, izaslanstvo Viteškog alkarskog društva predvodio je vojvoda Boško Ramljak, predstavnici političkih stranaka HDZ-a Sinja, Livna, HSP-a, Most-a nezavisnih lista, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te potomci nevinih žrtava.

Nakon uvodnog obraćanja i pozdrava fra Antonija Mravka, svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao fra Miljenko Mića Stojić, hercegovački franjevac i vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 braće«.

Prof. dr. fra Bože Norac – Kljajo, umirovljeni profesor splitskog KBF-a, pokretač svih dosadašnjih komemoracija i hodočašća, kao i utemeljitelj gradnje spomen-kapele podignute na čast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj uz jamu, zahvalio se na kraju misnog slavlja svima koji su na bilo koji način ove i ranijih godina pomagali u organizaciji obilježavanja ovog spomena na nevine žrtve.

Fra Bože je najavio izgradnju spomen-kupole od inoxa (maketa je u naslovnoj slici), koja će biti postavljena nad jamom, promjera 4 metra i visine 5,5 metara te zamolio vjernike da pomognu svojim prilozima da se ovaj projekt ostvari na sljedeću jubilarnu 20. godišnjicu obilježavanja nevinih žrtava bačenih u Husinoj jami.

Foto galerija:

 

 

 

Povezani članci

Back to top button