Vijesti

Splitsko-dalmatinska županija obilježila međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta

Obilježavajući  Međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta, danas je župan Blaženko Boban s predsjednikom Gradskog vijeća Splita Željkom Domazetom, položio vijenac na Židovskom groblju na Lovrincu pred spomenikom žrtvama fašizma, spomenikom Židovima stradalim tijekom II. svjetskog rata.

Domazet je istaknuo važnost stalnog podsjećanja na počinjene zločine u prošlosti i promišljanja što možemo uraditi danas kako se tako što ne bi ponovilo u budućnosti.

Župan Boban je kazao: – Kažu da je čovjek najsofisticiranije biće na ovoj zemaljskoj baloti, a danas se možemo zapitati je li to stvarno tako. Dok se s poštovanjem i dužnim pijetetom prisjećamo Holokausta, masovnog stradanja Židova i svih žrtava II svjetskog rata i poraća, dok i danas svjedočimo novim stratištima po svijetu, pitamo se zar te žrtve nisu bile dostatna opomena i šaljemo poruku da možda ipak nismo tako sofisticirana bića – zapitao se župan te poručio da bismo se mogli takvima nazivati, svi skupa bismo morali voditi računa o svakom bratu čovjeku. – Iskrena sućut obiteljima svih koji počivaju u miru na ovom groblju i neka bude spokoj svima, koji su u bilo kojem vremenu, bilo gdje na svijetu, osjetili bič mržnje – zaključio je kratko obraćanje župan Boban.

Uz župana i predsjednika gradskog Vijeća, vijence su položili predstavnici Židovske općine u Splitu i predstavnici antifašističkih udruga.

Podsjetimo, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1. studenog 2005. godine odlučeno je da se 27. siječanj, dan kada je oslobođeno oko 7 i po tisuća logoraša iz logora Auschwitz-Birkenau, obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, kako bi se od zaborava sačuvali milijuni ubijenih Židova.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button