Kultura

Stem Week i Dalmatinka

Danas se u sklopu Stem Weeka u Galeriji Sikirica razgovaralo o ženskoj emacipaciji na širem području Sinja, a koje vežemo uz rad u nekadašnjoj „Tvornici i predionici konca Dalmatinka“. Ova „hraniteljica“, kako joj tepaju bivše radnice i radnici, označila je prekretnicu, ne samo u ekonomskom i privrednom razvoju Sinja i Cetinskog kraja, nego i urbanističkom, kulturnom, sportskom i društvenom. Kako navodi Dragana Modrić:

Prve korake ženske emancipacije na našem području vežemo upravo uz Dalmatinku, jer prije nije bilo zamislivo da žene, posebno one iz seoskih sredina, obavljaju poslove van kuće (ukoliko se ne radi o poslovima u polju), da nose hlače, voze bicikle, bave se sportom i ukratko ravnopravno sudjeluju u društvenom životu kao i muškarci. Dalmatinka je važna jer je rad u toj tvornici ženama omogućio opismenjavanje, edukaciju, zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, kao i stambeno zbrinjavanje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena i godišnjih odmora (sjetimo se samo tvorničkog odmarališta u Strožancu), što je u vrlo kratkom vremenu u potpunosti promjenilo njihov život i društveni status. Nažalost, iste ove žene su doživjele i ponižavanje, urušavanje stečenih radničkih prava, propadanje i zatvaranje ovog tekstilnog diva, koji je othranio brojne obitelji. Sve je ovo razlog da se sjećamo Dalmatinke kao i žena koje su radeći u njoj ujedno mijenjale društvenu svijest i na taj način ostavile nam u nasljeđe važnu lekciju, koju ne smijemo zaboraviti.

Sutra se Stem Week nastavlja sa radionicama pod nazivom „M&M bomboni“ i „Debljina vlasi kose“ koje će voditi profesorica fizike, ujedno i pokretačica Stem Weeka-a u Sinju, Marija Gaurina.

 

Povezani članci

Back to top button