Vijesti

Stepinčevo u Sinju

https://www.facebook.com/Gospa-Sinjska

U Sinju kao i u čitavoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u četvrtak, 10. veljače 2022. godine u 14.15 sati zvona crkava označila su proslavu Stepinčeva, koji je na taj isti dan i sat prije 62 godine svetom smrću preminuo u Krašiću u kućnom pritvoru izgovarajući riječi: „Fiat voluntas Tua“, čvrsto u ruci držeći svijeću koju je dao blagosloviti na blagdan Svijećnice.
U 18 sati proslavu Stepinčeva započeli smo prigodnim recitalom „Stepinčev smiješak“ koji su uzveli članovi Dječjeg zbora i prvopričenici koji su približili život kardinalov prisutnim vjernicima. Misno slavlje u čast blaženog kardinala kojim je predsjedao župnik fra Perica Maslać uz koncelebraciju još osmorice svećenika slijedilo je nakon recitala. U homiliji je naglasio da se blaženi Alojzije nije bio podložan nijednoj vlasti, nego samo božanskoj. Kad je 1959. godine UDBA provalila u đakovačku bogosloviju zatvorili su neke profesore, poglavare, duhovnika i 10-ak bogoslova. Pronašli su prilikom pretresa bogoslovije jedno Stepinčevo pismo kod duhovnika Ćirila Kosa, kasnijega biskupa u Đakovu. Zovu i Kardinala da bude svjedok na suđenju. Kada je on pročitao poziv i što žele od njega u posljednjim danima života – umro je do dva mjeseca – onda im je napisao veličanstveno pismo s ovim mislima: „Mučite me od 1946. Iscijeđena su mi iz tijela 34 litra krvi. Niste mi dali da idem k liječniku kojemu sam želio poći niti da dođe liječnik kojega sam ja želio. I sada me zovete da budem tužitelj, svjedok protiv katoličkih svećenika, bogoslova, profesora. Ne mičem se odavde. Ako ćete doći pa me silom uzeti, možete, ali ja normalno ne idem. Uopće vas ne mrzim, ali vas se nimalo ne bojim! Ne bih bio katolički nadbiskup kada bih vas mrzio. Ja se molim Bogu da se obratite. Ali nemojte misliti da vas se bojim, i vašega zatvora, i biča, i vješala!“ Svaka mu čast; završio je o. Župnik svoju homiliju.
Euharistijsko slavlje je animirao mješoviti zbor Župe i Svetišta kojim su ravnali fra Jure Župić i s. Jelena Mijić, a posluživali su oko oltara sjemeništarci i ministranti. Nakon mise otpjevana je himna „Lijepa naša“ kao zahvala za dar života blaženog Alojzija Stepinnca i domovine nam Hrvatske.
banner

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button