PolitikaTeme

Stipislav Jadrijević i Miro Bulj “ne žele” solarnu elektranu u Sinju, Vrlici „poklonjena“ solarna od 15 milijuna kuna

HEP je krenuo s ulaganjima u solarnu energiju, te je najavio izgradnju još tri sunačne elektrane, na otoku Cresu, Visu te kod Vrlike.

Svi projekti elektrana nastali su, naime, u suradnji s partnerima jedinicama lokalne i regionalne samouprave te tvrtkama, kao što su Končar.

Što se tiče Sunčane elektrana Vrlika Jug, ona predstavlja realizaciju prve faze planirane izgradnje na južnom dijelu Radne zone Kosore na području Grada Vrlike. Grad Vrlika je i razvijao projekt, a HEP Proizvodnja ga je otkupila lani u prosincu.

Vrijednost investicije iznosi  15 milijuna kuna, priključna snaga elektrane bit će 2 MW, a očekivana godišnja proizvodnja oko 3 milijuna kWh. Čitava izgradnja trebala bi se realizirati tijekom druge polovice 2019. godine.

Ovo su prve sunčane elektrane u velikom investicijskom ciklusu koji slijedi te je HEP najavio novi razvojni smjer te strategiju HEP 2030, koja se temeljni na obnovljivim izvorima energije. Odabrali su četiri glavna temelja razvoja: revitalizacija hidroelektrana, izgradnja hidroelektrana, izgradnja i preuzimanje vjetroelektrana, sunčanih elektrana i ostalih projekata iz segmenta obnovljivih izvora te izgradnja visokoučinkovitih kogeneracija na plin.

I gdje je tu Grad Sinj, gradonačelnica Kristina Križanac i NL dr. Jadrijevića. Ovu solarnu elektranu je samostalno razvijao Grad Vrlika i kao takvu je prepustio HEP-u. Sada će Vrlika godinama ubirati sredstva u svoj proračun. Grad Sinj je u svojoj strategiji razvoja 2015-2020, čiju je izradu platio stotinama tisuća kuna, spomenuo ovlaš solarne elektrane, čisto da se ta riječ nađe u samom tekstu strategije. Ni gradonačelnica Kristina Križanac ni dr. Stipislav Jadrijević koji je već na duže vrijeme „napustio“ grad Sinj, nisu napravili ništa po ovom pitanju. Dr. Jadrijević je godinama obećavao da će iz Zagreba lobirati za grad Sinj i sve projekte, ali ni u čemu nisu uspjeli pa ni u ovom slučaju. Gradu Sinju nisu uspjeli u 10 godina vladanja ni HEP-ovu elektro rentu vratiti iz sliva rijeke Cetine.

Vrlika uz ovu investiciju od 15 milijuna kuna je nedavno imala i  polaganje kamena temeljca za izgradnju poslovnog inkubatora čija sama izgradnja iznosi 24.000.000 kuna. Oko 19.500.000 kuna dobili su iz EU fondova.

Miro u Zagreb, Miro iz Zagreba…….

Nažalost ni saborski zastupnik Miro Bulj koji je dva puta bio u koaliciji sa HDZ-om, nije ništa „donio“ gradu Sinju, njemu su sada puna usta europarlamentarnih izbora. Dok gradonačelnik Trilja Ivan Šipić i Vrlike Jure Plazonić na uštrb Sinja, konstantno prezentiraju svoje projekte u Zagrebu po raznim ministarstvima i u svoje gradove „dovlače“ desetke milijuna kuna svake godine bez velike pompe.

 

Povezani članci

7 Komentara

 1. Dobro mu se ucrtala slušalica u obrazinu… Tribalo je i njega izvagat prije ulaska u politiku…

  10
 2. Miro izda si motiku i naš narod. Proda si se ka i svi političari. Napustio si Sinj ka i svi dosad.

 3. Lipo spomeni i da je Miro Bulj bio godinu dana u koaliciji sa dr. Jadrijevićem skupa s Jolom, pa isto nisu pokrenili projekat… Od velikih ušiju nečuju ništa šta se događa u okolini… Bar da prepišu bili bi dobri…

  7
  2
 4. Miro Bulj je predsjednik Mjesnog odbora Suhač, gradski vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sinja, županijski vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, saborski zastupnik i kandidat na listi Mosta za EU parlament. Dobro za prelca iz Sinja tako smo imali i Tita bravara. Sinjani sve vas je Miro na.uzio.

 5. Miro izdrži. Rasturio si sve dosad di si izabran. Sretno za izbore za parlament EU. Rasturit ćeš i EU.

  8
  4
 6. Niste spomenuli da je miro bio na čelu otpora za projekt od milijardu eura (termoelektrana) sta se tice energetike. Mislite da ce poslje onoga u saboru, prosvjeda i onake hajke vise iko ozbiljan ulagat u ovi kraj i u energetiku? Investitori misle da smo maloumni…

  8
  1
 7. Doktore di su multinacionalne kompanije? Daj dovedi bar srednje i male multinacionalke…

Back to top button