Vijesti

Što se događa “z drvima”? Cijene su odletjele u nebo.

Zima je pred vratima, a čitava se Dalmacija, pa i šire područje, suočilo s nestašicom drva za ogrjev. Nestašica je i  na crnom tržištu, cijene su odletjele u nebo.

Mnoga su se domaćinstva zadnjih godina okrenula grijanju klasičnim načinom pomoću peći na drva i drvnih proizvoda. Zbog viših cijena struje, dosta je građana odustalo i od tog načina grijanja, pa su se “dobra stara drva” opet vratila u modu. Sjećamo se i lož ulja i plinskih kotlova koja su u većini domaćinstava zamijenjena pećima na drva i drvene proizvode. I baš kad smo se naviknuli na grijanje drvima, ove jeseni zavladala je opća nestašica drva za ogrjev.

Mnogi dobavljači ovih dana se žale kako je isporuka drva iz Like u Dalmaciju ove godine izostala, a većina njih misli da je u pitanju zarada, odnosno bezobzirna isporuka drva u izvoz.

Pokušali smo provjeriti te navode u Hrvatskim šumama gdje su nam odgovorili kako Hrvatske šume nisu povisile cijene za kućanstva, te da su cijene iste još od 2012. godine, ostavljajući mogućnost da privatni dobavljači drva imaju svoje cjenike. Jedan od navodnih razloga je i nedostatak radne snage u Lici i nemogućnosti izvlačenja dovoljne drvne mase za potrebe u Hrvatskoj.

Provjerili smo u prodajnim centrima u Sinju i dobili informaciju da je cijena 1,8 metara kubnih na paleti upakiranog drvnog materijala 1.150,00 kuna i da ima predbilježbe kupaca.

Na crnom tržištu je cijena iznad 500,00 kuna po metru kubnom. Krajnje je vrijeme za nabavku, jer po najavama cijene u daljnjem razdoblju mogu samo rasti.

Povezani članci

Back to top button