Vijesti

Stožer civilne zaštite grada Sinja odgovorio SDP-u

Situacija na području Sinja i cijelog Cetinskog kraja na temu širenje pandemije COVID- 19 je ozbiljna i zabrinjavajuća, no ipak pod kontrolom. Nema mjesta panici, kojoj ovakvi istupi doprinose, ali itekako oprezu i odgovornom ponašanju.

Ne postoji mogućnost da se, kako to aludira predsjednik Gradskog odbora SDP-a Sinj, radi sprječavanja širenja glasina i tračeva,  imenuju oboljele osobe, osobe u samoizolaciji, kao i eventualne tvrtke ili poslovni subjekti u kojima se dogodila zaraza, niti mi kao sinjski Stožer CZ imamo takve podatke. Svi smo svjesni da se u ovoj krizi i pandemiji kao najnegativnija pojava upravo ističe „stigmatizacija oboljelih“, te takve pojave treba oštro osuditi. Bolest i zaraza se mogu svakom dogoditi, a u takvoj situaciji epidemiolozi su ti koji procjenjuju kako postupati.

Svi oni koji su u sustavu poduzimaju potrebne radnje i aktivnosti. Posebno tu ističem neumorni i predani rad epidemiologa i zdravstvenih djelatnika koji se nalaze na „prvoj crti obrane“ s ovom pandemijom i koji svaki dan iznova nastavljaju našu zajedničku borbu, na čemu im veliko hvala.

Tako i Stožer civilne zaštite Grada Sinja svakodnevno putem komunalnog redarstva i drugih operativnih snaga Civilne zaštite  vrši nadzor nad provedbom donesenih protuepidemijskih mjera te poduzima niz aktivnosti koje građanima mogu biti od pomoći. Podsjetit ću na svojevremeno i promptno izdavanje propusnica, pomoć policiji na punktovima, dostave potrepština, hrane i lijekova potrebitima, itd., itd.

Takvih aktivnosti i nadzora bilo je „na stotine i stotine“, te se iste i dalje svakodnevno odrađuju sukladno aktualnim mjerama, a uvijek se pritom postupalo i postupa afirmativno, sugestivno i poticajno prema građanima, nastojeći kroz opomene i razgovor pobuditi svijest građana o ozbiljnosti situacije. Važno je istaknuti da Stožer CZ Grada Sinja pritom osim upozorenja i nema drugih ovlasti. Isto tako članovi Stožera CZ Grada Sinja svakodnevno su građanima  na dispoziciji za bilo kakve  informacije ili pojašnjenja.

Dodatno ću istaknuti da je od 14.rujna u Sinju uspostavljen COVID centar u kojem se mogu obavljati testiranja, što je uvelike olakšalo građanima pristup toj usluzi. Do tada putem posebno osposobljenog vozila pripadnici Stožera CZ Grada Sinja, riskirajući pritom vlastito zdravlje, odradili su više desetaka  prijevoza građana sa simptomima bolesti iz Sinja  u Split na testiranje od kojih je većina bila pozitivna na COVID-19.  Također svakodnevno putem gradskih službi ili Stožera CZ  prevozimo brisove testiranja u Split u NZJZ kako bi se što prije  očitali nalazi i ta informacija prezentirala testiranim osobama.

Dakle niti jedna obveza koja je stavljena Stožeru CZ Grada Sinja u nadležnost, nije zanemarena niti dovedena u pitanje, a pritom u svim aktivnostima imamo punu potporu i stalnu uključenost gradonačelnice Križanac koja sa svoje pozicije aktivno sudjeluje u svim izazovima koje ova pandemija stavlja ispred nas.

U ovom suživotu  s virusom, dok se ne stavi u opticaj sigurno cjepivo,  mjere i preporuke su trenutno jedino što imamo, te ćemo i dalje s ciljem sprječavanja širenja zaraze, postupati u skladu s važećom zakonodavnom regulativom i  onim što Nacionalni stožer CZ stavi u djelokrug rada i obveza Stožera.

O svemu ovom javnost je svakodnevno informirana putem internet stranice Grada Sinja, a također priopćenja i informacije prezentiraju se javnosti i putem  lokalnog radija te lokalnih i regionalnih internet portala. Zadnji put,  8. listopada, objavljeno je zajedničko priopćenje gradonačelnice i Stožera CZ  u kojem se građani pozivaju na oprez i odgovorno ponašanje. O svemu ovom prekjučer sam kao načelnik Stožera CZ ukratko izvijestio i gradske vijećnika na 31. sjednici Gradskog vijeća, stoga me čudi problematiziranje te okolnosti.

Zaključujem, situacija je ozbiljna i otvoreni smo za svaku suradnju. U tome i provođenju mjera je potrebna snažna podrška svih dionika lokalne zajednice, pri čemu odgovornost i djelovanje pojedinaca ističem kao krucijalnom u ovom trenutku. Potičimo jedni druge na odgovorno ponašanje, poštivanje i provedbu mjera, jer tako štitimo svoje zdravlje i zdravlje bližnjih.

Na kraju, citirat ću generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) gosp. Tedrosa Adhanom Ghebreyesusa i kazati:  “Nemojte politizirati virus. Nema potrebe da se COVID-19 koristi za skupljanje političkih bodova. Imate puno drugih načina da se dokažete”.

S poštovanjem!

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Sinja

Igor Vidalina, dipl.iur.

Priopćenje Gradske organizacije SDP-a u svezi epidemije koronavirusa na području Sinja i Cetinske krajine

banner

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button