Vijesti

Stožer – upozorenje na opasne vremenske pojave

Stožer civilne zaštite jutros je upozorio na obilne obirine u Dalmaciji i slivu rijeka. Očekuju se velike akumulirane količine kiše u razdoblju od srijede do petka (03. 11. – 05. 11. 2021.), a predviđaju se na Jadranu i predjelima uz Jadran. Najobilnija oborina, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledna je u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti, te u Bosni i Hercegovini gdje su moguće količine veće od 200 mm. Pritom će oborina povremeno biti praćena grmljavinom i intenzivna u kratkom vremenu. Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava. Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (područje Vrgorca, Konavosko polje). Očekivana oborina bi sljedećih dana mogla uzrokovati i porast vodostaja rijeka u Dalmaciji: Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.

Skrećemo pozornost jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave na praćenje vremenske prognoze, upozorenja i razvoja situacije na svom području te održavanja pripravnosti i sposobnosti cjelokupnog sustava civilne zaštite na području nadležnosti za pravovremeno i usklađeno djelovanje u slučaju nastanka izvanrednih događaja uzrokovanim nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Predlažemo obilazak kritičnih točaka te po potrebi dati upute stanovništvu o ponašanju u uvjetima nepovoljnih vremenskih prilika.

Molimo obratite posebnu pozornost na Upozorenja na opasne vremenske pojave idućih 3-5 dana, stoji u upozorenju Stožera.

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button