TemeVijesti

Stručni posjet iz Županije vatrogasnoj zajednici Baden Württemberga

https://mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/strucni-posjet-vatrogasnoj-zajednici-baden-wurttemberga-1661248

Od 27. do 28.2. 2023. Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala je stručni posjet Vatrogasnoj zajednici Baden-Württemberga. Izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice predvodili su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Izaslanstvo Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga bilo je predvođeno predsjednikom VZ Baden-Württemberga Dr. Frank Knödlerom i načelnikom državne vatrogasne škole Baden-Württemberga Frieder Liebom.

Cilj posjeta je bio međusobno informiranje o ustroju i radu bliskih vatrogasnih organizacija, te stvaranje temelja buduće suradnje.

Prvi dan stručnog posjeta protekao je u iznošenju ukupno 16 referata (8 HVZ, 8 VZ BW) kojima su predstavnici dvaju krovnih vatrogasnih zajednica opisali organizaciju vatrogastva u svojim državama, školovanje i osposobljavanje vatrogasaca, izvore financiranja, odnose s medijima, raspoložive informacijske sustave, zaštitu osobnih podataka, aktivnosti u suzbijanju požara raslinja, rad s vatrogasnom mladeži i kandidiranje na EU-fondove. Toj prigodi nazočio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Sablić. Drugog dana hrvatsko izaslanstvo posjetilo je vatrogasno vježbalište u Eschbachu i profesionalnu i dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu Grada Freiburga.

Zahvala

Stručni posjet je počeo posebnom zahvalom, koju je glavni vatrogasni zapovjednik uputio prema vatrogascima Baden-Württemberga. Naime, nepuna 48 sata nakon razornog potresa (odnosno za staru godinu 2020. godine!), veliki vatrogasni konvoj pomoći iz Baden-Württemberga krenuo je prema Hrvatskoj, da ublaži patnje stanovništva i pomogne s vatrogasnom opremom i tehnikom lokalnim vatrogasnim organizacijama u sanaciji posljedica potresa. Nakon ovoga, uslijedila su još 4 konvoja s ukupno 82 vozila, a u kojima je došlo ukupno 186 baden-württemberških vatrogasaca. Ključna osoba u ovim aktivnostima, kao uostalom u dosadašnjih 25 godina suradnje i prikupljanja pomoći za hrvatske vatrogasce, bio je počasni dopredsjednik VZ Baden-Württemberga Gerhard Lai, kojem je ovom prigodom uručena potvrda o imenovanju za vatrogasnog konzula Hrvatske vatrogasne zajednice u Baden Württembergu, a temeljem odluke Predsjedništva HVZ od 15.12.2022. godine. Također je vatrogasno odlikovanje za međunarodnu suradnju primio Dr. Frank Knödler, predsjednik VZ Baden Württemberga.

Najviše vatrogasno odlikovanje VZ Baden Württemberga s druge su strane primili Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik i Ante Sanader, Predsjednik Predsjedništva HVZ.

Ustroj i financiranje vatrogastva Baden-Württemberga

 

 

Povezani članci

Back to top button