Vijesti

“Svaki totalitarizam je izraz kukavičluka”

U sklopu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban danas, 23 . kolovoza 2019. u 8 sati položili su cvijeće i zapalili svijeće na ulazu u Tvrđavu Gripe.

Ovo je deseta obljetnica otkako je Europski parlament posebnom deklaracijom utvrdio Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava. Sa županom Bobanom i gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, vijence su položili i saborski zastupnici Ante Sanader i Petar Škorić, te čelnici udruga proisteklih iz Domovinskog obrambenog rata. Nakon polaganja vijenaca, župan Boban je, u kraćem obraćanju okupljenima, kazao: – te je podsjetio na riječi pokojnog Vaclava Havela koji je s ostalim zastupnicima Europskog Parlamenta, kazao: “Nisam to predložio ni zbog osvete ni zbog prozivke nego zbog istine koju smo dužni generacijama iza nas”.  Svi totalitarni režimi: fašizam, komunizam i nacizam su kukavički režimi! Kukavički, jer su njihovi ideolozi, zbog nesposobnosti dijaloga i prihvaćanja rasprave kroz argumente, koristili isključivo moć i silu, iživljavajući se nad djecom, starcima i nemoćnima. Stoga možemo i danas kazati da ne obilježavamo ovaj Dan ni radi “osvete ni zbog prozivke” nego kako bismo novim naraštajima posvijestili strahote tih događaja. Zbog toga bi bilo bolje kad bismo ovaj događaj mogli obilježavati u vrijeme kad počne školska godina, budući da mi stariji znamo, kako kažu stihovi jedne pjesme, “što je bilo i kako je bilo” – kazao je župan Boban.

Kao izaslanik Predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, župan Boban je zajedno sa saborskim zastupnikom Antom Bačićem, gradonačelnikom Omiša Ivom Tomasovićem i predstavnicom Ministarstva branitelja,  danas u podne, položio vijenac i zapalio svijeću i kod spomen kosturnice žrtvama četničkih i talijanskih zločina u Gatima. Župan je podsjetio na događaje kada su talijanski generali u Splitu, 30. rujna 1942. godine kombiniranim prijevozom iz Knina u Omiš doveli oko stotinu pedeset četnika predvođenih Manom Rokvićem iz Dinarske četničke divizije Momčila Đuića da bi istoga dana tu četničku formaciju pridružili operativnim snagama iz sastava 18. talijanskog armijskog korpusa. Već sljedećeg dana ove su združene snage okupirale Gata da bi na okrutan način usmrtili 96 mještana, a njihovu imovinu opljačkali i gotovo sve kuće zapalili. Toga kobnog 1. i 2. listopada 1942. godine, osim mještana Gata, u pokolju su stradala djeca, žene i starci iz susjednih Čišala te mještani Ostrvice, Zvečanja, Tugara, Duća, Putišića i Donjeg Doca. Drugog dana u poslijepodnevnim satima ove se združene snage povlače prema Omišu da bi već slijedećeg dana okupirale prostor u zaleđu Mosora gdje na isti način nastavljaju terorizirati civilno stanovništvo ponajviše u Dugopolju i Kotlenicama te gornjopoljičkim selima Srijane, Gornji Dolac i Donji Dolac. U toj vojnoj akciji oružanih snaga Kraljevine Italije četnici su, organizirani kao Protukomunistička dragovoljačka milicija, u samo četiri dana zvjerski usmrtili više od 160 civila. Poslije toga u ovim selima više ništa nije bilo kao prije. Godinama se život odvijao po mosorskim pećinama gdje se umiralo i od gladi i od tuge.

Foto galerija :

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button