Vijesti

Svečana akademija povodom Dana policije

U sklopu obilježavanja Dana policije u PU splitsko-dalmatinskoj, jučer, 28. rujna 2021.godine, u koncertnoj dvorani Hrvatski dom održana je svečana akademija na kojoj su bili  nazočni predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Hrvatske ratne mornarice i predstavnici mnogobrojnih institucija i udruga s područja  Splitsko-dalmatinske županije.

Na svečanoj akademiji govore su održali načelnik policijske uprave Slobodan Marendić, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić.

U svom obraćanju načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić govorio je o svim značajnijim događajima protekle godine, o radu policije, projektima i humanitarnim akcijama u kojim su sudjelovali policijski službenici PU splitsko-dalmatinske. Na početku svog obraćanja naveo je kako se Policijska uprava splitsko-dalmatinska u rujnu svake godine posebno sjeća svih poginulih, umrlih, ranjenih  hrvatskih policajaca, djelatnika ove uprave, a posebno policajaca koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. „ S posebnim pijetetom sjećamo se tragične pogibije devet policajaca u rujnu 1991.godine. Tužnu 30.godišnjicu zajedno smo s njihovim obiteljima obilježili u Hrvacama, a 24. rujna, u sklopu obilježavanja Dana policije, kao i svake godine,  za naše pokojne održana je misu, položili smo cvijeće i upalili svijeće.“

„Posvećenost dobrobiti zajednice, djelatnici ove uprave redovito iskazuju i kroz humanitarnu djelatnost. Naš klub dobrovoljnih darivatelja krvi jedan je od brojnih i aktivnijih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od početka rada Zaklade policijske solidarnosti u Hrvatskoj, postotak policijskih službenica i službenika koji odvajaju dio sredstava je 95% ukupnog sastava policijske uprave.  Kad je najteže u pravilu policajci nikada ne zakažu. Spašavanje osoba iz zgrade u kojoj je izbio požar i spašavanje osobe iz rijeke Cetine rezultirale su nominacijama naših policajaca iz Omiša, za medalju Ministarstva unutarnjih poslova, a ove godine nakon potresa pokrenula se lavina solidarnosti“ naveo je načelnik Marendić koji je također govorio i o stanju sigurnosti. „Zahvaljujući dovršenim kriminalističkim istraživanja, ali i preventivnom radu, često i u suradnji s institucijama i lokalnom upravom, značajno se smanjio broj kaznenih djela koja po svom načinu izvršenja mogu utjecati na osjećaj sigurnosti kao što su razbojništva, drske krađe i općenito napadi na imovinu, te nasilje na javnim mjestima. Svi smo svjedočili sigurnoj turističkoj sezoni što je najbolja potvrda pozitivnih trendova u sigurnosti, a neki novi načini počinjenja kaznih djela primjerice u virtualnom svijetu, složenim prevarama, kompjuterskom kriminalitetu, predmetu su istraživanja kolegica i kolega koji se kontinuirano dodatno educiraju.
Na kraju je istaknuo kako je PU splitsko-dalmatinska  pravi spoj mladosti i iskustva, a zajedno s partnerima iz okruženja u kojem živimo i radimo, snažna samo poluga razvoja javne sigurnosti, a  time i unaprjeđenja života na području Splitsko-dalmatinske županije.

Na svečanoj akademiji načelnik policijske uprave uručio je zahvalnice službenicama i službenicima koji su se istakli svojim radom, profesionalnošću i time postigli iznadprosječne rezultate rada. Zahvalnicu su dobili Dušan Jenjić, Željko Perković, Ante TenžeraMarko Janković, Luka KlarićJasminka Listeš, Ilija Patrun, Ivan JelinićMeri Gabričević,  Zorana MedićMartina Pešo, Marko ViroSnježan Rogošić,  Kristina AldukAnte MarićKristijan RadošMarko Delić, Josip Maršić,  Frano Matkov, Božo Šabić, Vinko Ivkošić,  Ružica MikrutNedjeljko Džin,  Ivan Vukoja, Marko ŽeravicaZvonimir VrkićAnte Jurić-Kaćunić,  Slađan Tolić, Radoslav Šimunović, Antonio Pijuk, Ante Baturina, Ferdo Grbavac

Obilježavanje Dana policije prigoda je da se zahvalimo suradnicima koji  su iskazanom  suradnjom i zajedničkim radom sudjelovali u realizaciji zajedničkih projekata, te na taj način pomogli  u radu ovoj Policijskoj upravi. Ove godine PU splitsko-dalmatinska zahvalila se suradnicima koji su podržavali rad i aktivnosti policijske uprave. Zahvalnicom načelnika policijske uprave nagrađeni su Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik, Regionalni klub IPA Split,  CEMEX HrvatskaDamir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i TC „Mall of Split“. Za Regionalni klub IPA Split nagradu je primio predsjednik kluba Perica Oresković, za CEMEX d.d. Hrvatska direktor Velimir Vilović, a za TC Mall Of Split predstavnik  centra gospodin lija Gelo.

Žiri Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2021 u kategoriji Partnerstvo u sigurnosti-inicijativa godine jednoglasno je nagradu dodijelio PU splitsko-dalmatinskoj i partnerima za projekt Smanji brzinu i guštaj u litu. Načelnik Slobodan Marendić je na svečanoj akademiji uručio priznanja  predstavnicima institucija, tvrtki i udruga koje su sudjelovale u ovom projektu. Priznanja su dobili dr. sc. Dragan Ljutić ( Sveučilište u Splitu),  dr.Julije Meštrović (KBC Split), Velimir Vilović (Cemex Hrvatska), Željan Rakela (BMW MK Dalmacija), Ivan Kovačević(Vatrogasna zajednica SDŽ) i Jozo Šitum (HAK Auto klub Split).

Svim policijskim službenicama i službenicima čestitamo Dan policije uz želje da ih zaštitnik sv. Mihovil čuva i štiti u svakodnevnom obavljaju zahtjevnih policijskih zadaća

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button