Kultura

Svečani koncert povodom proslave 160 godina Gradske glazbe Sinj

Narod Sinja i Cetinskog kraja ljubomorno čuva i s ponosom evocira slavnu povijest u kojoj su predci stali na branik grada i očuvali ga od najezde turskih vojnika, a 160 godina traje ljubav Sinjana i Cetinjana prema glazbi, instrumentima i notama koja se prenosi s generacije na generaciju.

Gradska glazba Sinj, uoči alkarskih svečanosti, spektakularnim koncertom u kultnom prostoru Alkarskih dvora obilježit će 160. obljetnicu rada i djelovanja.

Koncertom koji će u visokoj produkciji, fantastičnoj svirci glazbara i goste iznenađenja početi u subotu, 30. srpnja od 20 sati.

Za nastanak Gradske glazbe Sinj nema preciznih podataka. Najstariji zapis o njenom postanku i uopće spomen ”gradske glazbe” nalazimo u arhivima HAZU iz 1863. godine gdje pisac, biskup fra Šimun Milinović spominje “zvuk glazbe koja se ugodnim romorom kroz zrak prostire” na alkarskim svečanostima.

Godina prije uzeta je kao godina početka glazbene priče podno Kamička.

Glazbari, pod ravnanjem maestra Grge Grubišića, na koncertu će izvesti domaće i svjetske klasike, kao i zvukolike cijele Dalmatinske zagore.

Ulaz je slobodan.

Povezani članci

Back to top button