Branitelji

Svečano proslavljena 28. godišnjica utemeljenja IV. Gardijske brigade HV-a

Nakon polaganja vijenaca jutros na spomen ploči kod Vile Dalmacije, bogatim programom na splitskoj rivi, u Dračevcu, Muzeju Hrvatskih arheoloških spomenika i drugim lokacijama, nastavlja se obilježavanje 28 godina od utemeljenja Četvrte Gardijske brigade HV-a i 12. obljetnica utemeljenja Mehanizirane bojne “Pauci”.

Građani su imali prigodu od ranih jutarnjih sati razgledavati naoružanje i opremu, a nakon mimohoda ulicama grada Splita, mogli su uživati u preletima akrobatske grupe Krila Oluje HRZ-a te u defileu moto kluba IV GBR. General Mirko Šundov, drugi zapovjednik IV GBR, nakon pokojnog generala Ive Jelića, je čestitao svim suborcima ovu značajnu obljetnicu, rekavši: -Lijepo je danas biti u Splitu. Ali prije svega, sjetimo se danas svih poginulih, nestalih i ranjenih suboraca i još jednom im zahvalimo, njima i njihovim obiteljima, za slobodu koju su nam darovali.

-Četvrta Gardijska brigada je simbol grada Splita i Dalmacije – kazao je general Krstičević, ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH koji se i ovom prigodom prisjetio riječi pokojnog ministra obrane Gojka Šuška koji je kazao: -Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i opremljene, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta Gardijska brigada – kazao je Krstičević, te dodao: Danas vidimo kako i koliko narod poštuje i voli svoju vojsku. Zato smo danas ovdje izložili moderno naoružanje i opremu da se još jednom svi uvjerimo kako je HV spremna izvršiti svaku zadaću.

U programu obilježavanja utemeljenja IV GBR, između ostalih uzvanika, sudjeluju splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

  • Kako su bili “udarna brigada” za vrijeme rata, mladići iz IV GBR su “udarni” i danas, u miru, sudjelujući u brojnim humanitarnim, socijalnim i bilo kakvim sličnim akcijama, na čemu im još jednom iskreno zahvaljujem – kazao je župan, te je čestitao 28. godišnjicu utemeljenja brigade i 12. obljetnicu postojanja Mehanizirane bojne “Pauci”.

Program se nastavio polaganjem vijenaca ispred spomen kapelice sv. Križ na Dračevcu gdje je služena sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike IV GBR.

Nakon mise slijedio je doskok padobranaca djece veterana sa stjegovima, a nakon toga prisega novih pripadnika Treće mehanizirane bojne Pauci, Gardijske mehanizirane brigade.

Nakon snimanja Milenijske fotografije u krugu vojarne Dračevac, program se nastavio Svečanom akademijom uz promociju poštanske marke IV GBR u Muzeju Hrvatskih arheoloških spomenika.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button