Vijesti

Svečano zatvorena “Godina Marka Marulića”

U petak 22. travnja 2022. u Splitu u koncertnoj dvorani Hrvatskoga doma  svečano je zatvorena Godina Marka Marulića. U programu koji je pozdravnim govorom otvorio izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport,  sudjelovali su Božo Župić, prof., Branimir Romac, mag. educ., Katarina Romac, akad. glumica, dr. sc. Sanja Vulić, dr. sc. Željko Jozić, mladi pijanist Jan Niković, dobitnik Nagrade “Boris Papandopulo”, sc. Lucijana Armanda Šundov te Sanja Miloloža, prof. 

U petak 22. travnja 2022. u Splitu u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskoga doma (Tončićeva 1)  svečano je zatvorena Godina Marka Marulića. U programu zatvaranja hrvatsku himnu izveo je Božo Župić. Pozdravnim govorom skupu se obratio izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana g. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.  Predsjednik DPHJ-a Branimir Romac koji je vodio program prikazao je aktivnosti Društva u Godini Marka Marulića od napora Inicijativnoga odbora za proglašenjem Marulove godine u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, preko samog proglašenja, pokretanja novog mrežnog portala, dvaju stručnih skupova o Maruliću u suradnji s AZOO-om do aktivnosti Juditina kalendara i natječaja Svevremena Judita. Pobjednici toga natječaja dobivaju pohvalnice, Juditine kalendare, tvrdo ukoričene Judite u izdanju IHJJ-a i novčane nagrade (pojedinačno 1,000 kn, filmske ekipe 2,000 kn).

Predsjednik Branimir Romac najavio je i strip o Juditi u izdanju DPHJ-a za koji će biti posebno organizirana promocija.

Nakon prikaza aktivnosti Društva u vezi s Godinom Marka Marulića publiku oplemenili su stihovi Marka Marulića iz Judite u izvrsnoj izvedbi dramske umjetnice Katarine Romac, a potom je zanimljivo marulološko predavanje u kojemu je povezala Marulića i Bernardina Frankopana te njihova diplomatska nastojanja u vezi s onodobnim političkim stanjem u Hrvatskoj i problemom osmanlijskih osvajanja hrvatskih prostora iznijela redovita sveučilišna profesorica dr. sc. Sanja Vulić. Ona nas je također podsjetila na značenja starih i dobrih hrvatskih riječi koje su nestale ili nestaju iz hrvatskoga jezika (primjerice zlijed sačuvano u ozlijediti ozljedamaškoda sačuvano u škoditi i naškoditi), ali je upozorila i na agresivnost glagola pričati u odnosu na govoriti zamolivši prisutne profesore da ustraju u toj razlikovnosti e da se spasi glagol govoriti osvještavanjem razlike u odnosu na pričati, a u kontekstu suvremene nastave hrvatskoga jezika.

Na svečanosti su uručene pohvalnice i nagrade nazočnim najuspješnijim sudionicima velikoga državnog školskog natječaja DPHJ-a Svevremena Judita: filmskoj ekipi iz OŠ Malešnica koja je osvojila i 1. i 2. mjesto u kategoriji filmskoga izraza 500 sekundi za Marula. OŠ Malešnica u Splitu su predstavljali mentorica pobjedničkoga filma Irena Pehar-Miklenić, prof.  i mentorica filmske montaže Sanja Bosak, prof. s učenicom Anom Krtalić, 8. r.,  koja je stigla umjesto montažera Luke Čerine. Nagrada je osobno uručena i pobjednici literarnoga dijela natječaja u osnovnoškolskoj kategoriji Gabrieli Miklošić, učenici 8. razreda, koja je pred nazočnima pročitala svoju prvonagrađenu pjesmu. Gabrielu je pratila mentorica Valentina Posavec Kovač, prof. iz PŠ Tina Ujevića Salinovec matične OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu.

Nakon izvrsna predavanja red. prof. dr. sc. Sanje Vulić, gost skupa dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, obratio se skupu pohvalivši izvedbu dramske umjetnice Katarine Romac. Podijelio je sa sudionicima skupa početke rada na transkripciji Judite obrazloživši kontekst nastajanja djela s punim uvažavanjem kanonskoga izvornika koji u knjizi stoji na lijevoj stranici, a prijenos u suvremeni standard na desnoj stranici. Jozić se osvrnuo i na izvrsnu suradnju s DPHJ-om i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu iskazujući zadovoljstvo što je i na taj način IHJJ pridonio širenju svijesti o svevremenoj vrijednosti Marulićeve Judite. Uslijedila je klavirska točka mlade prijanističke hrvatske zvijezde Jana Nikovića koja je oduševila sve prisutne, a zatim smo još jednom u izvedbi Katarine Romac čuli kako je to Judita došla u Holofernov šator i ubila vođu neprijateljske vojske spasivši tako svoj narod.

Vrlo zanimljivo i koncizno predavanje održala je i docentica dr. sc. Lucijana Armanda Šundov koja je povezala svoja predavačka iskustva o starijoj hrvatskoj književnosti s onima o novijoj hrvatskoj književnosti nudeći paralele biblijske i Marulove Judite s jedne strane, a Gavranove, Senkerove i Pavličićeve (u romanu Pokora) Judite s druge strane. Također je dosta pozornosti usmjerila na Marulićevo epigramsko stvaralaštvo spominjući glasgovsko otkriće Darka Novakovića i Marulićeve satirične epigrame koji su bacili novo svjetlo na Marulićevo stvaralaštvo i njegove svjetonazore. Zadnja sudionica programa bila je urednica portala DPHJ-a Sanja Miloloža, prof. koja je ukratko predstavila tri projekta o Marulu: portal DPHJ-a i mrežnu ediciju Obljetnice u kojoj je 3. e-knjiga posvećena Godini Marka Marulića i Marulovoj Juditi pod naslovom Marul i njegova Godina. Sanja Miloloža posebnu je pozornost usmjerila na rad dr. sc. Srećka Listeša u toj knjizi koju je napisao u suautorstvu s njom i s prof. dr. sc. Nikolom Petkovićem i Svenom Adamom Ewinom. Rad naslovljen Marulove nemeze, čiji je ulomak Sanja Miloloža pročitala, ima četiri poglavlja koja Listeš efektno završava koristeći se Marulićevim riječima u epigramskoj tablici.

Drugi projekt koji je S. Miloloža pobliže predstavila  jest Juditin kalendar pri čemu je istaknula izvrsnu suradnju s profesoricom savjetnicom Vinkom Mortigjijom Anušić s Grafičkoga odjela ŠPUD-a Zagreb i njezinim učenicima koji su pod njezinim vodstvom, umjesto prvotno predviđenih fotografija kipa Judite Lovre Jakšića ispred splitske IV. gimnazije u različito doba dana, likovno i grafički oblikovali 12 listova kalendara za 2022. godinu. U suradnji s IHJJ-om i uz sponzorstvo Klinike “Svjetlost” Jutarnji list objavio je Juditin kalendar u 12,000 primjeraka!

Treći projekt prema riječima S. Miloloža jest budući mrežni zbornik radova pristiglih na natječaj Svevremena Judita za koji je Društvo profesora hrvatskoga jezika raspisalo Javni poziv. Odabrani radovi bit će uvršteni u zbornik i objavljeni 13. kolovoza 2022. kao posebno izdanje e-knjiga DPHJ-a. Ono uključuje i likovne i literarne i filmske uratke osnovnoškolaca ili srednjoškolaca, ali i dostupne materijale nastale tijekom Godine Marka Marulića koji upravo tu Godinu posebno promoviraju.

Prvonagrađena filmska ekipa srednjoškolskoga izraza nije mogla doći u Split, ali poslala je videozahvalu ističući kako su učenici i profesori Industrijsko-obrtničke škole Sisak cijelu godinu živjeli s Marulićem ostvarujući niz kreativnih aktivnosti unutar škole, ali i u suradnji s lokalnom zajednicom, kako bi dostojno obilježili Godinu Marka Marulića. U videozahvali izrazili su zadovoljstvo što je u DPHJ-u prepoznat njihov trud. Mentorica je prvonagrađenoga filma u toj kategoriji Marija Zeman Kosić, prof.

Na kraju programa predsjednik DPHJ-a Branimir Romac svečano je uručio pohvalnice i knjige nazočnim pobjednicima natječaja Svevremena Judita u pet kategorija prema rezultatima koje smo već objavili u najavnom članku o završnoj svečanosti uz napomenu da će svi sudionici natječaja dobiti pohvalnice, a mnogi će od njih biti uvršteni i u posebno izdanje zbornika koje će ugledati svjetlo dana 13. kolovoza 2022. U Split su na poziv DPHJ-a došle mentorice iz OŠ Malešnica koja je osvojila i 1. i 2. mjesto u filmskoj kategoriji 500 sekunda za Marula: Irena Pehar Miklenić i Sanja Bosak, zatim Valentina Posavec Kovač  iz PŠ TIna Ujevića, Salinovec (Matična škola: OŠ I. K. Sakcinski) te učenice Ana Krtalić (Zagreb, OŠ Malešnica) i Gabriela Miklošić (Salinovec, PŠ Tina Ujevića) koja je na skupu pročitala svoju pobjedničku pjesmu Judita.

Industrijsko-obrtnička škola Sisak koja je odnijela 1. nagradu za kategoriju srednjoškolskoga filma poslala je DPHJ-u videozahvalu.

Svečanost je završila devetnaestominutnim pijanističkim brojem u izvedbi Jana Nikovića.

banner

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button