Vijesti

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Splitsko-dalmatinske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu obilježen je Dan Splitsko-dalmatinske županije. Predsjednik Skupštine Mate Šimundić u svom je govoru podsjetio kako buka ratnih bubnjeva nije daleko te kako brojne izbjeglice iz Ukrajine sklonište traže i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. “Zlo rata, nažalost, nikada ne dolazi samo. S ratom i zbog rata prijeti nam energetska kriza, a tu je i inflacija, posljedica borbe protiv korone. Kad se na sve ovo doda odustajanje Zapadne civilizacije, koje je Hrvatska dio, od naravnog zakona i kršćanskih vrijednosti, čovjek može s pravom misliti da je „Sud svita“ blizu i da nema mjesta skrbi za opće, nego neka svatko misli na sebe i svoje, i spašava se kako god može”, istaknuo je Šimundić u svom govoru “No, nama, kojima je povjereno upravljanje, u ovom ili onom obliku, ne priliči prepuštati se očaju i bacati koplje u trnje, kao da ništa ne ovisi o nama ili kao da sve ovisi isključivo o nama. Fatalizam i voluntarizam nikada nisu bili dio naše kulture, nego borbeni duh i pouzdanje u Boga unatoč svim teškoćama. Danas je prilika podsjetiti se na jedan takav primjer borbenosti i vjere koji je naše stare nadahnjivao, pa bi mogao – nadam se – i nas”, dodao je.

Župan Blaženko Boban podsjetio je na važne projekte i programa Splitsko-dalmatinske županije. “Poticanje malog i srednjeg gospodarstva, izgradnja potrebne infrastrukture, demografija i decentralizacija, te ulaganje u nove tehnologije i poticanje izvrsnosti. Zajedničkim imenom „Županija za tebe“ javnosti predstavljamo naše različite programe kojima se možemo pohvaliti i koje drugi danas od nas uče.  Kroz ovaj program smo objedinili niz potpora radu poljoprivrednih zadruga, poticanja izgradnje i uređenja poslovnih zona, programa jačanja poduzetničkih kompetencija, poticaja mladih i žena poduzetnica, sufinanciranja razvojno-istraživačkih projekata malih i srednjih poduzeća te program potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva, program istraživanja, razvoj i inovacije, program poticanja izgradnje poduzetničkih zona, program jačanja poduzetničkih kompetencija”, podsjetio je Boban. “​​Program „Tu je tvoj dom“ je program demografskih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području Splitsko-dalmatinske županije i usmjeren je na decentralizaciju i ravnomjerni razvoj svih krajeva naše županije. Uz moderne, veće gradove za održiv razvoj trebamo stvarati preduvjete za opstanak ili povratak mladih obitelji u rubne krajeve Županije. Imamo i niz projekata i poticaja od skrbi za mlade i najmlađe (sufinanciranje dječjih vrtića, dar svakom novorođenom djetetu na području Županije, stipendije za učenike i studente iz obitelji s pet i više djece, financiranje karte za putovanje vlakom studentima po cijeloj Hrvatskoj) preko programa javnih potreba iz područja socijalne i zdravstvene skrbi i humanitarne djelatnosti”, naglasio je.

Potpredsjednik Vlade, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako Vlada uvijek stoji uz Splitsko-dalmatinsku županiju i njezine stanovnike. “Sve ono što se pripremalo godinama i što je konačno pokrenutom rezultat je suradnje sa Županijom i njezinim ljudima. Rezultati su vidljivi i danas kada su na području županije brojni razvojni projekti koji su nam visoko na listi prioriteta. Na području Splitsko-dalmatinske županije ugovoreno je ukupno 7,03 milijuna kuna, a 400 milijuna kuna je iz državnog proračuna. 6 je velikih projekata za KBC Split, ali tu su i vrijedni komunalni projekti aglomeracija te programi razvoja poljoprivrede”, rekao je Butković.

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader posebnu pozornost u svom je govoru posvetio demografskim mjerama. “Čestitam za sve rezultate koje građani osjećaju. Posebno su mi važne demografske mjere. Hvala Vladi Republike Hrvatske, a svi infrastrukturni projekti su uz demografske izuzetno važni. Ohrabruje najava novih infrastrukturnih projekata, a pogotovo novoga mosta. Ova kriza iziskuje velike napore kako bismo se što kvalitetnije borili protiv inflacije i kako bi narod imao što kvalitetniji standard. U teškim vremenima važno je biti pametan, mudar i složan. U našoj županiji se to pokazuje na svakom koraku”, izjavio je Sanader.

Skupne nagrade Splitsko-dalmatinske županije dobili su Bratovština Gospe od zdravlja Udruge sveti Lovro – zajednica Cenacolo, Dragovoljačko-braniteljska udruga “Stina Pradidova, Klub žena liječenih na dojci Split, Kuglački klub “Mertojak” te Kulturno društvo “Kvadrilja” Trogir. Osobne nagrade dobili su Frane Bešker, Ivica Pivačić, akademik Radoslav Tomić, profesor Stipe Valenta te Željko Viculin dok su nagrade za životno djelo dobili profesor Antun Tonći Baranović, profesor Ivan Glibota i Ratomir Tvrdić. U ime nagrađenih obratio se profesor Glibota. “Najprije zahvaljujem našim predlagačima, onima koji su u nama prepoznali ljudske i stručne kvalitete vrijednima ovako značajnih priznanja. Posebno hvala Odboru za javna priznanja i svim vijećnicima Županijske skupštine na konačnoj odluci, čime ste nas učinili ponosnima, ali i ohrabrili za buduća odricanja i doprinos u područjima našega djelovanja”, rekao je Glibota.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button