Vijesti

Svemirska večer – online predavanje

Prof. dr. sc. Nikola Godinović održati će u petak 13. studenog 2020. godine znanstveno-popularno online predavanje pod nazivom „ Svemirski glasnici“ s početkom u 20 sati u sklopu manifestacije Svemirske večeri.

Organizator manifestacije je Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski astronautički i raketni savez, dok je suorganizator online predavanja u Sinju Zrakoplovno tehničko društvo Sinj uz suradnju Galerije Sikirica, Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije te grada Sinja.

Online predavanje će biti moguće pratiti na facebook stranci HARS https://www.facebook.com/hars.astronauticki.raketni.savez/ , te na youtube kanalu ZTD Sinj https://www.youtube.com/watch?v=f5vsksXMrAA&feature=youtu.be početkom u 20.00 sati.

„Sustavna opažanja neba započeo je Galileo Galilei teleskopom vlastite izrade u optičkom području. U dvadesetom stoljeću razvojem fundamentalne znanosti razvila se tehnologija koja je omogućila opažanje cijelog spektra elektromagnetskih valova od radio valova pa do gama zraka. Krajem 20 stoljeća i početkom 21. stoljeća ovladali smo tehnologijom koja nam je omogućila opažanje neutrina i gravitacijskih valova, a nedavno je snimljena i neposredna okolina crne rupe. Detekcija svih poznatih nam svemirskih glasnika pruža nam uvid u fizikalne procese u dalekim svemirskim objektima koji se odvijaju na ekstremnim energijama koje ne možemo dobiti ni u najsnažnijim akceleratorima koje smo izgradili. Studiranjem fizikalnih procesa detekcijom svih poznatih nam svemirskih glasnika gradimo cjelovitiju i koherentniju slike evolucije svemira.“

Povezani članci

1 Komentar

  1. Zrakoplovno tehničko društvo sinj, kao malo si želi osvitlat obraz, kuže se i u svemir…hehe

    6
    8
Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button