Vijesti

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Dana 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Dunant je događaj opisao u knjizi pod nazivom “Sjećanje na Solferino”, objavljenoj 1862. godine. U knjizi je istaknuo: potrebu osnivanja društava za pomoć koja bi u vrijeme mira obrazovala dobrovoljce za pomoć vojnim sanitetskim službama u ratu; zaštitu ranjenika bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju; te sklapanje međunarodnih ugovora kojima bi se regulirao rad sanitetskog osoblja i društava za pružanje pomoći kao i poštivanje njihove neutralnosti.

U provođenju misije Pokret slijedi svoja temeljna načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Pokret je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna sa svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta, te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova (više od 115 milijuna članova).

Temeljna načela objedinjuju sastavnice Pokreta i omogućuju im pružanje učinkovite, nepristrane pomoći ljudima u nevolji,  sažimaju etiku Pokreta i u osnovi su njegovog pristupa pomaganju ljudima u nevolji tijekom oružanih sukoba, prirodnih katastrofa i drugih hitnih situacija.

Tim povodom naše gradsko društvo Crvenog križa Sinj osim stalnih poslovnih aktivnosti u tjednu koji slijedi priprema niz događanja.

Tako će se odraditi radionice u TIŠ Ruđera Boškovića u Sinju na temu dragovoljnog darivanja krvi za maturante. U OŠ fra Pavla Vučkovića će se prezentirati pružanje prve pomoći za najmlađe uz simulaciju ozljeda u prometu. Posjetit će se i OŠ Ivana Mažuranića na Hanu gdje će se također učenici upoznati sa pružanjem prve pomoći unesrećenima. U istom tjednu planirana je akcija ddk u Trilju.

U prodajnim centrima grada prikupljat će se hrana i higijenske potrepštine za Socijalnu samoposlugu Grada Sinja koju će dobiti osobe u potrebi.

Uz sve navedeno valja spomenuti veliki trud u organizaciji pomoći za raseljene osobe iz ratom pogođene Ukrajine o kojima dijelom skrbi i GDCK Sinj, a koje ovom prigodom Svjetskog dana Crvenog križa upućuje veliku zahvalnost dragovoljnim darivateljima krvi, udrugama, organizacijama, klubovima, radnim organizacijama, volonterima i svima koji doprinose humanosti, dobrovoljnosti i neovisnosti kada je u pitanju pomaganje potrebitima.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button