Vijesti

Svjetski dan prve pomoći

Svake godine diljem svijeta druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Bez obzira na dob, posjedovanje vještina i znanja prve pomoći pomaže u stvaranju sigurnijih i zdravijih zajednica. Djeci, odraslima ili starijim osobama potrebno je omogućiti kvalitetne edukacije iz prve pomoći jer nas cjeloživotna predanost učenju i pružanju prve pomoći čini otpornijima. Znanje prve pomoći mora biti dostupno svima, svatko može naučiti spasiti život, a građani su prva karika u lancu spašavanja života. Sudjelovanjem na edukacijama iz prve pomoći zajednice mogu postati samopouzdanije, sigurnije i otpornije.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na važnost cjeloživotnog učenja i uključuje sve dobne skupine – djecu, odrasle i starije osobe. Tema podsjeća i da je važno prevenirati socijalnu isključenost i u edukaciju uključiti osobe s invaliditetom, raseljene osobe i migrante, djecu i mlade koji žive u teškim životnim okolnostima, beskućnike i druge ranjive skupine.

Djeca su međutim izložena velikom riziku od nenamjernih ozljeda. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ozljede uzrokuju gotovo 950 000 smrti djece svake godine. 90% tih smrti uzrokovano je prometnim nesrećama, padovima, utapanjima i opeklinama.

Edukacije prve pomoći doprinose društvu, pripremajući građane da budu samopouzdaniji, podržavajući i aktivniji u očuvanju zdravlja i sigurnosti, a kroz učenje vještina spašavanja života  također se pomaže razvijati empatija, samopouzdanje i spremnost pojedinaca na djelovanje.

Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom diljem Hrvatske provodi tečajeve prve pomoći. Samo prošle godine društva Crvenoga križa organizirala su 2.888 tečajeva na kojima su sudjelovale 33.453 osobe.

Naše gradsko društvo Crvenog križa Sinj  provodi redovite edukacije članstva, a preko svojih volontera odlazi se i u škole kao i ovom prigodom u TIŠ Ruđera Boškovića i oš fra Pavla Vučkovića gdje se većem broju djece prezentiralo pružanje prve pomoći unesrećenim osobama.

Valja napomenuti da je sa austrijskim djelatnicima Crvenog križa ostvareno partnerstvo i suradnja u gradu Wolfsbergu čije se aktivnosti zasnivaju uglavnom na pružanju prve pomoći. Ova poveznica i suradnja imat će veliki značaj za sinjsko društvo.

 

banner

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button