Politika

Tematska sjednica o gradskoj sportskoj dvorani – Gradonačelnica ponovno “prevarila” javnost

Podsjećamo, vijećnik SDP-a Nikola Vučković je predsjedavajućem Gradskog vijeća Anđelku Bilandžiću uputio zahtjev za sazivanjem tematske sjednice u svrhu rasvjetljenja svih činjenica u vezi izgradnje gradske sportske dvorane koju je podržalo 16 vijećnika osim NL dr.Jadrijević.

Također se tražilo da se vijećnicima dostave svi dokumenti, ugovori o građenju i uređenju dvorane, troškovnici te korespodencija između naručitelja, izvođača i nadzornih organa, kao i da se na sjednicu pozovu sve relevantne osobe uključene u proces izgradnje Gradske sportske dvorane. Sjednici su prisustvovali predstavnik tvrtke ‘Cetina’ Ivica Perković i predstavnik tvrtke ‘Inero’ Stipe Grabić.

Na tematsku sjednicu nisu došli gradonačelnica Kristina Križanac, dogradonačelnici i vijećnici NL dr. Jadrijevića.

Na ovoj sjednici je ponovno dostavljena nova dokumentacija u kojoj je vidljivo da dvorana ni sada nije završena u cijelosti kao ukupni projekt i da je nova cijena sa 18,3 milijuna porasla na 19,9 milijuna kuna.

Dobivena je i informacija od strane Stipe Grabića iz tvrtke Inero da oni nisu ugovorili uređenje kompletnog okoliša sa igralištem, tako za naše građane slijede novi i novi financijski izdaci u ovom projektu kojem se ne nadzire kraj. Opravdanost ovakvih mučnih sjednica je vidljiva u tome da svako malo “iskaču” nove i nove obveze, tako je i tvrdnja da je HV i tadašnji ministar Kotromanović “besplatno” odradili pripremne radnje na zemljištu prije početka gradnje se pretvorilo u trošak od 280.973,06 kuna.

 

U ime predlagatelja se prvi za riječ javio vijećnik SDP-a Nikola Vučković sa izlaganjem:

“Pokazalo se da je sazivanje tematske sjednice u vezi s izgradnjom gradske sportske dvorane bilo opravdano, jer su vijećnici tražili odgovore na sasvim legitimna pitanja poput: zašto se dvorana gradila 60 mjeseci umjesto planiranih 18 mjeseci; zašto je cijena dvorane bila 19,9 milijuna kuna umjesto planiranih 12,8 milijuna kuna; zašto gradonačelnica nije aktivirala bankovna jamstva i tako zaštitila interes grada; zašto dvorana ima svega 300 mjesta i ne udovoljava potrebama svih natjecateljskih sportova u Sinju, dok u isto vrijeme, primjerice, KK Alkar od nove godine gubi pravo nastupanja u velikoj školskoj dvorani koja je ne uvjetna prema propozicijama HKS-a.

Nažalost, odgovora na ova, ali i druga pitanja nije bilo, jer Gradonačelnica sa svojim suradnicima nije nazočila sjednici. Umjesto toga, iz Nezavisne liste dr. Jadrijevića optužili su tzv. “udruženu oporbu” za politikanstvo. Upravo suprotno, Nezavisna lista dr. Jadrijevića je ta koja se služi politikanskim metodama kako bi skrenula interes javnosti s bitnih činjenica u vezi s gradnjom gradske sportske dvorane. Isto tako, sinjska javnost mora znati da SDP nije protiv dvorane, već dapače za poboljšanje svih uvjeta u sportu, pa i infrastrukturnih, međutim, ova vlast je preplatila dvoranu za 7,1 milijun kuna i tako Sinjane uskratila za niz potreba koje su mogle biti realizirane tim novcem iz gradskog  proračuna.”

Drugi za riječ se javio u ime predlagatelja vijećnik HDZ-a Marko Križanac koji se prvo zahvalio svim građanima grada Sinja koji su svojim punjenjem proračuna omogućili izgradnju ove dvorane, zahvalio se i vijećniku Nikoli Vučkoviću za pokretanjem ove tematske sjednice, jer da nje nije bilo još bi mjesecima čekali na otvaranje dvorane, zahvalio se i predsjedavajućem Anđelku Bilandžiću koji je zakazao sjednicu na prvi termin i kada je poslije Gradonačelnica zakazala isti termin za otvaranje dvorane, odgodio sjednicu jer nije htio raditi “cirkus” oko otvaranja kad to već radi Gradonačelnica.

Ujedno se vijećnik HDZ-a ispričao u ime gradonačelnice Kristine Križanac, u ime NL dr.Jadrijevića i u ime samog nositelja liste Stipislava Jadrijevića, kada oni to već neće, svim građanima grada Sinja što su od ove vlasti devet godina čekali ovako malu dvoranu koja je krenula od iznosa 900 tisuća kuna, a narasla na 20 milijuna kuna, što su skoro čitav ovaj iznos izvukli iz njihovih džepova, dok je susjedna općina Hrvace dvoranu financirala iz drugih izvora, što dvorana nije adekvatna za mnoga službena natjecanja prvenstveno za KK Alkar i što nažalost nakon ovako male dvorane nećemo moći imati novu i primjerenu dvoranu sljedećih 30-tak godina.

Spomenuo je i na bahatost gradonačelnice Kristine Križanac koja se očituje i u tome da je zadnju šansu za spas budućeg financijskog održavanja dvorane propustila kada ja župan Boban javno ponudio partnerstvo u dvorani gdje bi se i Županija uključila u buduće financiranje troškova održavanja, ali gradska vlast nije htjela priznati “poraz” u ovom projektu i sada će ubuduće sve ići na teret gradskog proračuna. Zaključio je kako ovakva dvorana nije na ponos imenu kojeg nosi jer je građena netransparentno i čitav projekt je pod sumnjom.

Za riječ se javio i vijećnik Zvonko Maras koji je kazao kako smo svi mi bili za gradnju sportske dvorane, ali je većina stvari bila netransparentna poput danas dobivene informacije da je dvorana koštala 19,9 milijuna kuna umjesto zadnje prezentiranih 18,3 milijuna kuna. Najavio je i predlaže ostalim vijećnicima da ova i sva ostala pitanja po ovom predmetu upute Gradonačelnici na njenom izvješću o radu koje će biti na jednoj od sljedećih sjednica GV.

Vijećnik MOST-a Joško Kontić istaknuo je kako je javno objavljeno 24.5.2016.g. da dvorana ide sa cca 13 milijuna na 16 milijuna kuna, a sada dobivamo informaciju da je cijena 19,9 milijuna kuna. Istaknuo je da je dobro za sve naše građane da se dvorana ipak otvorila, ali da se treba ustrajati da se školska sportska dvorana gdje sada igra Alkar, u suradnji sa Županijom uredi i za potrebe škola i za potrebe sinjskog sporta. Napomenuo je da su oni planski svojim amandmanima skidali iznose sa pozicije dvorane znajući da tada neće biti moguće sva potrošiti na dvoranu i namijenili ih za osnovnoškolske udžbenike. Zadovoljimo se onim što imamo i neka ovo bude pouka da se ovo više ne ponavlja, jer nas čekaju još mnogi veliki projekti.

 

Nakon odrađene stanke vijećnici su jednoglasno donijeli zaključak kako Gradsko vijeće prima na znanje Informaciju o gradnji Gradske sportske dvorane ‘Ivica Glavan – Ićo’ te izražava žaljenje što na samoj sjednici zbog nenazočnosti gradonačelnice i njenih suradnika iz izvršne vlasti nije moglo postavljati dodatna pitanja vezana uz izgradnju dvorane.

Gradsko vijeće podržava razvoj sporta i ulaganje u sportsku infrastrukturu na području Grada Sinja, no iskazuje nezadovoljstvo – – što je gradnja dvorane umjesto predviđenih 18 trajala 60 mjeseci,

što je ukupna investicija s planiranih 12,8 porasla na dosadašnjih 19,9 milijuna kuna,

što postojeći kapacitet dvorane od 300 sjedećih mjesta ne zadovoljava potrebe svih sportskih natjecanja u Gradu Sinju,

što prilikom raskida Ugovora br. 4. nije aktivirana bankovna garancija,

te samim time nije zaštićen interes Grada Sinja,

kao što nije poznato ni jesu li bankovne garancije uopće postojale.

 

 

Povezani članci

5 Komentara

  1. Pa nisu Stipica i Kristina ludi doć slušat lakrdiju od vijeća. Pa brate više je i ticama na grani postalo jasno.

    125
    173
  2. Zar oni misle da je narod toliko lud i ne vidi da su za cjenu dvi dvorane napravili jednu a drugu spremili u svoj đep!

    160
    81
Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button