Vijesti

TIŠ Ruđera Boškovića – održan Dan hrvatske knjige i Noć knjige

Jučer je u prostorijama Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju održan Dan hrvatske knjige i Noć knjige.

Junior ambasadori EU parlamenta su s nastavnicom Nikolinom Vuković su događaj obilježili u znaku stote obljetnice rođenja Vesne Parun s naglaskom na slobodu stvaralaštva. Nakon što su saznali nešto više o pjesnikinji te poslušali interpretacije njezinih pjesama, učenici su dobili zadatak da na tekstovima pjesama stvore svoju vlastitu pjesmu ili misao tehnikom ,,blackout” poezije.


https://read.bookcreator.com/RhpPM…/rOJY110oR9OjuK6MAFuPGQ

Također, ovaj vrijedan događaj je sa svojim učenicima obilježio i nastavnik Branimir Romac. Dan hrvatske knjige obilježava se u spomen na Marka Marulića koji je 22. travnja 1521. godine dovršio prvo veliko autorsko djelo objavljeno na hrvatskom jeziku koje je pomoglo stvaranju hrvatskoga nacionalnog identiteta i hrvatske kulturne baštine.


Noć knjige manifestacija je pokrenuta 2012. godine kako bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga.

Kako je Godina Marka Marulića završila 22. travnja 2022., profesor Branimir Romac svojim je učenicima održao motivirajuće predavanje o našemu nacionalnom ponosu – epu Judita nakon čega su učenici uspješno riješili kviz kojim se ispituje povijest i teorija književnosti nužni za razumijevanje našega epa.


Učenici su zatim trebali izvorne stihove iz Judite prepjevati na hrvatski standardni jezik, a prigodno obilježavanje završeno je iznošenjem dojmova o hrabrom Juditinom činu i važnosti epa za našu nacionalnu književnost.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button