Kultura

“Tko se u mraku skrio izvanrednu je izložbu u Muzeju Cetinske krajine propustio!”

Sinoć je u Muzeju Cetinske krajine ovogodišnja Noć muzeja otvorena uz eksploziju zvukova, boja, mirisa, ali i dosad neviđenog broja posjetitelja. Palacinom su se orili zvuci gotovo zaboravljenoga melosa provučeni kroz glazbu sinjskog heavy metal benda Radagast kao savršen uvod u otvorenje izložbe Velesove duše stižu… autorica Darije Domazet, Danijele Petričević Banović i Anite Librenjak.

Foto: Željko Zrnčić

Autorice izložbe i više kustosice Muzeja Cetinske krajine su dupkom punu Palacinu (u kojoj su i prozorske daske postale sjedeća mjesta) uvele u svijest starohrvatske mitologije. Tko su Perun, Veles i Mokoš te na koji su način ovi starohrvatski bogovi, ali i običaji starih Hrvata i danas dio naše kulture u zanimljivom predavanju zaintrigiranoj je publici približila autorica i ravnateljica Muzeja, Daria Domazet.

Kako su autorice navele, a u rekordnom broju Cetinjani i vidjeli – izložba je postavljena kao prostorna instalacija koja se proteže kroz čitav Muzej, a posjetitelje neupitno uvlači u svijet mitologije obuzimajući sva njihova osjetila. Ova prostorna instalacija popraćena je tekstualnim materijalima koji su približili priču o vječnom boju starohrvatskih bogova Velesa i Peruna, a da statični tekstovi i klasični prikazi nisu kreativnim muzealcima dovoljni potvrđuju i multimedijalni sadržaji i hologrami kojima je izložba prožeta čemu su pridonijeli muzejski suradnici Davor Širinić, Petar Radović, Jelena Buljac, Petar Jozić (Metal Stil Trilj) i Tomislav Klapež. Pomoć realizaciji izložbe bili su i suradnici Petra Barać, Ante Bogdan i Sunčica Vlajić.

Foto: Željko Zrnčić

O izazovima postavljanja takve vrste izložbe koja se ne viđa često – u Cetinskoj krajini gotovo nikada kako su sinoć brojni posjetitelji i rekli na izlazu iz Muzeja – govorila je autorica Danijela Petričević Banović. Osim već spomenutoga, izložba je povezana i s običajima koji imaju ishodište u tradiciji starih Hrvata – pokladnom povorkom mačkara podkamešničkih sela. Ova pokladna povorka Cetinskoga kraja nalazi se na Listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, o čemu je brojnu publiku upoznala jedna od autorica, Anita Librenjak.

Nakon svečanog otvorenja, a uz delicije neponovljivog barba Ede Crljena, muzejski su posjetitelji postali publika na koncertu benda Radagast i zapečatili ovogodišnju Noć muzeja kao jednu od onih koje će biti teško nadmašiti.

Za one koji sinoć pak nisu stigli pogledati izložbu – iako je pogledati slabašan termin za ono što vas čeka u Muzeju Cetinske krajine – imate priliku za popravni ispit kroz čitav mjesec jer će izložba biti otvorena do početka ožujka.

Foto: Željko Zrnčić

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button