Vijesti

Tradicionalno obilježen Prvi svibnja – Međunarodni praznik rada

Danas je u Sinju na spomeniku Tri generacije’ tradicionalno obilježen Prvi svibnja – Međunarodni praznik rada.

Svečanost je počela budnicom ulicama grada, a nastavljena u Gradskom parku intoniranjem hrvatske himne koju je izvela Gradska glazba Sinj.

Program je otvorio sinjski gradonačelnik Miro Bulj:

‘Sretan Vam Međunarodni praznik rada!

Godine 1886. žene i muškarci u Chicagu su se borili za svoja prava, a od tada slavimo ovaj dan. Tada je poginulo šestero ljudi, i od tada se krenulo u borbu za radnička prava koja i danas nisu na razini koja bi trebala biti. U Hrvatskoj danas su radnici u vrlo teškoj poziciji, u Europskoj uniji imamo najniže plaće, ali imamo najviše cijene. U trgovačkim lancima cijene proizvoda su velike, tu su strani proizvodi, a naš radnik spušten je na razinu da jedva može preživjeti nekoliko dana kada plati svoje režije. Pred nama je borba da se i dalje borimo za ovo radnika što je preostalo, a znamo da je sve devastirano, opljačkano, uništeno, ali ne smijemo se prestati boriti, ni nada umrijeti, jer živimo na najljepšem komadu Zemlje. Naša Hrvatska, naš Sinj i cetinski kraj ima perspektivu, moramo se nadati boljem, ne smijemo biti oni koji će biti destruktivni nego hrabro koračati naprijed, jer na ovom području naši mladi mogu živjeti. Svima vama čestitam Međunarodni praznik rada, a također čestitam sv. Josipa Radnika – zaštitnika hrvatskog naroda. Sve najbolje, živi, sritni i veseli mi bili!’

Gradonačelnik je nakon održanog govora pozvao Sinjane na tradicionalni grah. U Gradskom parku u Sinju okupilo se mnoštvo građana, a 700 porcija graha koji je pripremljen za Sinjane uz gradonačelnika su dijelili zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta, gradski vijećnici, djelatnici Crvenog križa i djelatnici KUS-a.

Povezani članci

Back to top button