Vijesti

Treći kongres Dani duhovne baštine marijanskih svetišta Sinj, 21. – 23. lipnja 2024.

Kao što mornari idu ka luci vođeni sjajem zvijezda, tako i kršćani idu ka nebu vođeni Marijom.

Sv. Toma Akvinski (1225. -1274.)

Oduvijek vođeni svojom najvjernijom odvjetnicom i zlatom okrunjenom Kraljicom, Hrvati su štovali Blaženu Djevicu Mariju, neiscrpan izvor utjehe, zaštite i nadahnuća, i u burnim povijesnim olujama i mirnim plovidbama utjecali se pod njezin zagovor. Marijanska svetišta predstavljaju neizostavan dio duhovnog i kulturnog nasljeđa hrvatskog naroda. Stoljećima su ta sveta mjesta, preko tisuću njih, bila središte vjere, nade i molitve te su oblikovala duhovni identitet Hrvata.

Stoga nam je čast i zadovoljstvo pozvati vas na već tradicionalni, treći kongres Duhovna baština marijanskih svetišta koji će se održati od 21. do 23. lipnja 2024. godine u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja i Svetišta Gospe Sinjske te uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva.

Kongres će okupiti svećenike, redovnike i redovnice, istaknute teologe, povjesničare, medijske, kulturne i turističke djelatnike i vjernike koji će podijeliti svoja saznanja, iskustva i vizije o značaju marijanskih svetišta u očuvanju i promicanju duhovne baštine te suživotu s vjerskim turizmom. Očekuju nas inspirativna predavanja, panel diskusije, svete mise i kraće hodočasničke rute koji će produbiti naše razumijevanje i ljubav prema Gospi i marijanskim svetištima.

I ove godine smo ponosni i radosni što će na Kongresu gostovati upravitelji svetišta brojnih naših marijanskih svetišta kao i iz svetišta iz Bosne i Hercegovine. Osobito nam je drago što ćemo ugostiti nadbiskupa Mieczysława Mokrzyckog iz ukrajinskog Lavova, Rafała Wilka, zamjenika priora Svetišta Gospe Čenstohovske iz poljske Jasne Gore, svetišta koje je simbol vjerske slobode, a time i srce Poljske i njezino nacionalno svetište te Roberta Adamczyka iz poljskog Licheńa. Dani duhovne baštine marijanskih svetišta kao i do sada obuhvatit će brojna hrvatska svetišta i marijanska svetišta hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine.

Vrijedi istaknuti i izložbu hrvatskih svetaca i blaženika umjetnice Iris Mihatov Miočić. Svetu misu, 21. lipnja  u 19 sati, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predvodit će nadbiskup Mieczysław Mokrzycki, a nakon misnog slavlja uslijedit će koncert Klapa Sinj, tenora Vladimir Garić te Kiare Generalić uz instrumentalnu pratnju Ivana Peraka. U klaustru crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, 22. lipnja, nakon hoda Stazom Gospi Sinjskoj, bit će prikazan dokumentarni film autorice Zrinke Krešo, Put Gospe, o hodočašću iz Rame do Sinja.

Svi zainteresirani sudionici trećeg kongresa Dani duhovne baštine marijanskih svetišta mogu svoje sudjelovanje prijaviti putem poveznice na https://stazagospisinjskoj.hr/  .

Veselimo se vašem dolasku!

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button