Kultura

”Trešnja” oduševila sinjsku publiku

Sinoć je u prepunoj Galeriji Sikirica odigrana sjajna predstava ”Trešnja” redateljice Tamare Damjanović, nastala prema istoimenoj kratkoj priči sinjske književnice Tanje Mravak.

Priča prati mladu fotografkinju Ivanu (Katarina Romac) koja dolazi iz Zagreba da bi Božić provela s obitelji, odnosno sa sestrom (Sara Ivelić) i majkom (Petra Kovačić), ali u kući zatiče i ”gospon Fulira”, Dinka Runjića (Davor Pavić), novog majčinog partnera. I dok se Ivanina majka i gospon Dinko trude prikazati savršen sklad i božićni ugođaj, Ivana razmišlja o svom pokojnom ocu i podvojenom osjećaju koji u njoj izaziva boravak u kući koju više ne osjeća kao dom.

Ćaća je reka da moran imat dvoje dice dok trišnja ne preraste kuću, ćaća je kuva najbolju tursku kavu bez cukra, ćaća je obožava rafiole… ćaće više nema, sad je tu Dinko, gospon Fulir, Clark Gable, Hugh Hefner… govori francuski… mater je nalakirala nokte, mater je kupila tutu od pliša, mater je stavila naušnice, okitila bor prije Badnjaka, mater govori književno(…) iden kući, kako kući, pa sad san kući…

Iako upakirana u veliku dozu humora, ”Trešnja” raskrinkava intimne i stvarne ljudske drame u kojima ne postoji krivac, ali postoji osjećaj krivnje. Majka nije kriva što traži osobnu sreću, pa čak ni pretjerano fini i učtivi gospon Dinko ne može snositi krivicu jer ni njegov krimen nije dokazan, temelji se samo na Ivaninoj subjektivnoj procjeni da je ”lažnjak”. Napetost radnje amortizira mlađa sestra Maja koja u svojoj neozbiljnosti i mladosti najjednostavnije prihvaća majčin pokušaj pronalaska nove životne sreće i smiruje zategnutu obiteljsku atmosferu.

Duhovita, ali emotivna i pronicljiva priča Tanje Mravak u izvedbi mladih glumačkih snaga, među kojima se svakako ističe naša sinjanka, Katarina Romac, doista je oduševila sinoćnju publiku (što je bilo očito i po duljini aplauza i ovacijama).

Povezani članci

Back to top button