Vijesti

Trilj: U četiri godine broj turista se udvostručio, ulažu u aktivni turizam, a imaju i svjetski priznati festival

Podaci koji se mogu vidjeti u sustavu eVisitora upućuju na gotovo dvostruko povećanje broja noćenja i broja dolazaka turista u grad Trilj od 2015. do 2019. godine (2015: Noćenja – 14.533 / Dolasci – 3.337; 2016: Noćenja – 14.065 / Dolasci – 2.885; 2017: Noćenja – 21.380 / Dolasci – 5.883;2018: Noćenja – 22.764 / Dolasci – 6.254;2019: Noćenja – 25.845 / Dolasci – 6.173).

Najveći broj turista prošle godine u Trilj došlo je, dakako, iz Hrvatske. No domaće posjetitelje u stopu prate turisti iz Njemačke koji su ostvarili najveći broj noćenja – 6.477 – što je 23% od ukupnog broja noćenja.  Zanimljivo je da se na trećem mjestu nalaze turisti iz Republike Koreje koji čine malo više od 9% ukupnog broja noćenja, no kojih je bilo više i od hrvatskih turista. U Trilj je došlo čak 2.296 posjetitelja iz Koreje, Iz Hrvatske pak 1.739. Iza te azijske zemlje smjestili su se Francuzi s gotovo identičnih 9 posto noćenja, no s daleko manjim brojem turista. Dalje na listi su Britanci i Irci, Danci, Belgijci, Austrijanci, Šveđani i drugi.

Da bi ti brojevi i dalje rasli, Grad ulaže u različitu turističku i komunalnu infrastrukturu. Jedno od takvih ulaganja je projekt uređenja šetnice i plaže Veliki Drinić na rijeci Cetini. Šetnica se uređivala u dvije faze, u prvoj fazi do planiranog kupališta Veliki Drinić, a u drugoj fazi od kupališta do ušća rijeke Rude. Vrijednost obiju faza uređenja šetnice iznosi 1.200.000,00 kuna. 

Što se tiče kupališta Veliki Drinić, za njega je izrađena projektna dokumentacija i za početak 2020. godine bit će pripremljen postupak javne nabave radova uređenja kupališta. Vrijednost projekta je 600.000,00 kuna.

U Gradu su otkrili da lokalni kraj ima veliki potencijal za različite oblike aktivnog turizma. Za ljubitelje dva kotača izgrađeno je 100 kilometara biciklističkih staza, a trenutno se gradi i biciklističko odmorište Nutjak odakle bi se uskoro zip-lineom moglo prelaziti rijeku Cetinu. Kako nam kažu, projekt je još u povojima, no inicijalni plan je da se žicom prelazi rijeka Cetina od odmorišta Nutjak pa sve do druge strane.

Povećanju broja dolazaka turista svakako doprinosi i glavna triljska manifestacija – Thrill Blues Festival. Uz „Advent u mom mistu“, ova manifestacija održat će se četvrti puta ove godine, a koliko je ovaj festival dobio na važnosti govori i nagrada u kategoriji za najbolji internacionalni festival od strane jednog od najuglednijih francuskih glazbenih portala ”Zicazic”. Osim te nagrade, manifestacija se nalazi i na kalendaru događanja European Blues Union.

Osim svega toga, u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije grad Trilj pokrenuo je projekt populariziranja arheološke i kulturne baštine izgradnjom interpretacijskog centra i rekonstrukcija dviju rimskih spavaonica na arheološkom lokalitetu Tilurij. Projekt je u fazi izrade projektne dokumentacije, a Grad Trilj je uz suradnju s partnerima za tu fazu izdvojio sredstva u iznosu od 400.000,00 kn. (P.B.)

https://gradonacelnik.hr/?s=trilj

Povezani članci

1 Komentar

  1. Lako je razvijat turizam županijskim a ne svojim novcem, priroda je cista jer smece salju snjanima a ni kamenolomi ne narusavaju okolis.

Back to top button