TemeVijesti

Trilju dostavljen ugovor za projekt CEKOM 3LJ vrijedan 74 milijuna kuna

Kroz poticanje gospodarskog razvoja i inovacija projektom CEKOM 3LJ omogućiti će se stvaranje novih inovativnih proizvoda i proizvoda dodane vrijednosti poljoprivrednim gospodarstvima. Ovo je prvi projekt koji povezuje znanost, inovacije i poljoprivredu u jednu cjelinu koja za rezultat ima stvaranje inovativnih proizvoda. Nositelj projekta je Ustanova za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja CEKOM 3LJ iz grada Trilja. Partneri na projektu su: Institut Ruđer Bošković, Veterinarski fakultet Zagreb, Agronomski fakultet Zagreb, Kemijsko tehnološki fakultet Split, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Pharmagal d.o.o. u vlasništvu ljekarne Splitsko-dalmatinske županije i sirana Puđa d.o.o. iz GZK Čaporice.

Kroz 74 milijuna kuna, od čega 47 milijuna bespovratnih sredstava, namijenjeno je za najsuvremeniju znanstveno istraživačku infrastrukturu iz kojih će se partnerima poduzetnicima, uz pomoć znanstvenih institucija, omogućiti uspostava inovativnih proizvoda od ljekovitog aromatičnog bilja Dalmacije. Pharmagal d.o.o. će koristeći najmoderniju visoku tehnologiju na ovim prostorima izrađivati proizvode u obliku kapsula, krema, masti, sirupa i slično, a Puđa d.o.o. razvijati nove mliječne proizvode poštujući najviše sigurnosne standarde u proizvodnji. Koordinator pripreme i provedbe cijelog projekta je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije koja od 2015. godine promovira ovaj razvojno inovativni projekt, pripremajući dokumentaciju i surađujući sa svim projektnim partnerima.

Povezani članci

3 Komentara

  1. Trilj sa 3 njive u kamenjaru ima poljocentar od 74 miljona (država daje lovu), sinju sa ogromnim sinjskim poljem ništa. I sad je to pošteno i pravedno i država misli na sinj.

  2. Valjda taj centar triba biti uz Sinjsko polje. Sad će na Triljani krojit sudbinu u sinjskom polju, šta sadit, di sadit, kad, za koga.

  3. Ništa to trilj nebi moga da sinj ne razvija u svojoj zoni sve više prostora za triljsko smeće. Jadno je da će otpad i iz ovog centra u zoni čaporice ići u zonu kukuzovac. Bravo za sinj, županiju i državu.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button